Raadkamers alleen in gevangenis voor verlenging aanhoudingsbevelen

Raadkamers alleen in gevangenis voor verlenging aanhoudingsbevelen

Raadkamers alleen in gevangenis voor verlenging aanhoudingsbevelen

Print
De raadkamers zullen alleen in de gevangenis mogen vergaderen als ze vergaderen over een verlenging van een aanhoudingsbevel. Niét meer als ze beslissen over de vraag wie naar de strafrechter moet worden verstuurd. Dat hebben de meerderheidspartijen beslist na langdurig onderhandelen.

De Senaatscommissie Justitie discussieert momenteel over de mozaïekwet voor Justitie. Die heeft zo'n 230 artikelen. Over één van die artikelen was veel heibel gerezen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wilde dat de raadkamers in de gevangenissen zouden kunnen zetelen. Nu moeten ze altijd in het justitiepaleis bijeenkomen.

Dezelfde regeling zou gelden voor de Kamers van Inbeschuldigingstelling. Turtelboom vond dat haar voorstel veel nutteloze verplaatsingskosten zou besparen en het zou het risico op ontsnappingen verminderen.

Advocatuur

Dat was zonder de advocatuur gerekend. De advocaten in de Senaatscommissie Justitie wilden deze regeling eigenlijk niet. De Vlaamse Orde van Balies dreigde ermee om de wet te saboteren. Officieel omdat "het vermoeden van onschuld zou worden geschonden", feitelijk omdat ze de verplaatsingen niet wilden doen. Er ontstond grote drukte en de meerderheid moest zopas weer urenlang vergaderen op voorhand.

Compromis

Het compromis is nu dat de raadkamers in de toekomst in de gevangenissen mogen zetelen, maar alleen nog voor de verlenging van aanhoudingsbevelen van verdachten. Niét meer voor de "regeling van rechtspleging". Dat laatste heb je als de raadkamer verdachten naar de rechtbank verwijst. De officiële reden van deze wijziging is dat het "voor de burgerlijke partijen belastend is als deze zittingen in de gevangenis plaatsgrijpen".

De mozaïekwet voor justitie, die volgens de wet zelf op 1 januari 2014 in werking treedt, kan nu worden goedgekeurd. Dat zal echter pas volgende week in de Commissie gebeuren. Daarna moet de plenaire Senaat nog stemmen. Dat men vandaag niet stemde, verbaasde menig waarnemer, maar uit de debatten over de amendementen bleek dat de meerderheid toch nog niet helemaal op één lijn zit. Door de wijzigingen moet de hele mozaïekwet nog opnieuw naar de Kamer vooraleer ze in het staatsblad kan verschijnen.

Wat in de mozaïekwet verder staat leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Nu in het nieuws