Justitie weet niet hoeveel financiële strafzaken verjaard zijn

Justitie weet niet hoeveel financiël strafzaken de voorbije jaren verjaard zijn. Evenmin weet men hoeveel geld de staat daardoor heeft misgelopen. "Dit wordt niet geregistreerd", zo zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Carl Devlies (CD&V; foto).

drombouts

Devlies had vernomen dat België momenteel 555 financiële strafzaken telt die al vijf jaar in onderzoek zijn, maar waarbij nog niemand naar de strafrechter is verwezen. In deze gevallen dreigt verjaring. Het gaat om 212 zaken van fiscale fraude en 343 witwasdossiers. Devlies wilde weten welke bedragen hiermee gemoeid zijn en hoeveel van dit soort zaken tijdens de voorbije jaren zijn verjaard.

Met de hand navlooien

Turtelboom zegde dat ze die cijfers niet heeft. "De veroordelingsstatistieken registreren niet of een zaak verjaard is, dan wel of de redelijke termijn was overschreden. Om te weten hoeveel de staat door verjaring is misgelopen moet men ieder dossier met de hand gaan navlooien en dat duurt te lang. Als we dat doen, komen andere financiële dossiers op de tocht", zo verduidelijke te minister, die pleitte voor meer minnelijke schikkingen.

Procureurs-generaal

Devlies reageerde verbaasd. "Hoe kan je nu een beleid voeren als je die gegevens niet hebt? Dan werk je toch gewoon in het wilde weg? We zijn nu al meer dan vijf jaar na de Commissie Georganiseerde Fiscale Fraude en dit wordt nog steeds niet geregistreerd. Met een degelijke informatica moet dit toch makkelijk worden opgevolgd?", zo zegde hij.

Hij stelde dat dat "in de vier verjaarde financiële strafdossiers die in 2013 in de media kwamen - en dat is maar een beperkt deel van alle dossiers - de staat zo'n 170 miljoen euro misliep. Als we dat zou berekenen op de 555 dossiers waarin men nu na vijf jaar nog altijd niemand naar de strafrechter heeft gestuurd en die dus dreigen te verjaren, dan komt de teller op 20 miljard. Ik zeg niet dat het zo is, maar we zouden het toch moeten weten".

Devlies wil nu dat de voorzitter van het College van Procureurs-generaal in de Kamercommissie Financiën komt uitleggen waarom dit allemaal niet geregistreerd wordt.

JDW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER