Historische gesprekken tussen China en Taiwan van start

Historische gesprekken tussen China en Taiwan van start

Historische gesprekken tussen China en Taiwan van start

Print
Chinese en Taiwanese vertegenwoordigers zijn dinsdag begonnen aan wat wordt bestempeld als de belangrijkste gesprekken tussen beide landen sinds het einde van de burgeroorlog (1927-1949), 65 jaar geleden. Dat wordt door Chinese en Taiwanese media gemeld.

De ontmoeting tussen de Taiwanese minister bevoegd voor de relaties met China Wang Yu-chi en zijn Chinese collega voor Taiwanese relaties Zhang Zhijun, vindt plaats in het Chinese Nanking. Deze symbolische stad in het oosten was destijds de hoofdstad van de nationalistische Kwomingtang onder leiding van Tsjang Kai Tsjek, die uiteindelijk het onderspit delfde in de strijd tegen de communisten van Mao Zedong.

Wang hoopt dat met deze ontmoeting een normalisatie optreedt in de relatie tussen beide landen. Om elke vorm van provocatie te vermijden, is de plek van de ontmoeting volledig ontdaan van nationale kleuren en symbolen. Wang drukte zijn wens uit tegenover het Taiwanese staatspersbureau dat Zhang in de toekomst een bezoek brengt aan Taiwan.

Het is de eerste keer sinds Taiwan zich afscheurde van China in 1949 dat de Taiwanese vertegenwoordiger bevoegd voor de Chinese relaties een bezoek brengt aan het Chinese vasteland.

Tijdens de bespreking staan onder andere de economische banden, medische bescherming voor Taiwanese studenten in China en het toelaten van humanitair bezoek op de agenda.

Woensdag zal Wang een bezoek brengen aan het mausoleum van Sun Yat-sen, de eerste president van de Chinese Volksrepubliek, in Nanking waar hij eveneens de universiteit zal toespreken.

Sinds de pro-Peking president Ma Ying-jeou in 2008 aan het hoofd staat van Taiwan, werden al 19 akkoorden gesloten tussen beide landen. Ook het aantal vluchten steeg opmerkelijk en het toeristisch en financieel verkeer werd vergemakkelijkt.

Foto AFP: De Taiwanese gezant Wang Yu-chi
BELGA

Nu in het nieuws