Ierse studente: "Ik heb de meisjes nog gewekt bij de brand"

Ierse studente: Ik heb de meisjes nog gewekt bij de brand

Ierse studente: "Ik heb de meisjes nog gewekt bij de brand"

Print
Een Ierse studente die de kotbrand in Leuven van tien dagen geleden overleefde, zegt dat ze de twee meisjes die omkwamen nog was gaan wakker maken. “Ik zei ze dat ze moesten opstaan, dat er brand was.” Ze kan sinds het drama amper nog slapen en heeft nachtmerries.

Louise McCormack (20) doet haar verhaal in de Ierse krant Irish Independent. Zij was tien dagen geleden de laatste die Sara Gibadlo (19) en Dace Zarina (22) levend zag in hun studentenhuis in Leuven. Dat was om zes uur ‘s ochtends. “Ik werd wakker omdat ik dacht dat de wekker ging, maar het was het brandalarm”, vertelt ze. “Ik stond direct op en liep naar de kamer van de meisjes. Ik schudde Sarah door mekaar om haar wakker te maken. Ze werd wakker en keek me aan. Ik zei dat ze moesten opstaan, dat er brand was.”

Daarna rende ze de kamer uit, maar er was te veel rook om de trap af te geraken. “Ik leek te stikken en rende naar boven. Op het dak greep een man me bij de pols en trok me door een raam naar het gebouw ernaast.”

“Zo verdrietig”

Louise dacht dat haar twee vriendinnen haar gevolgd waren en zich hadden kunnen redden. “Pas in het ziekenhuis werd ons verteld dat ze waren omgekomen.”

Later bleek dat de twee meisjes in een kleerkast in de hoek van de kamer waren gekropen, in een vergeefse poging om zich te beschermen tegen het vuur.

“Ik voelde me zo verdrietig toen ik het nieuws hoorde”, getuigt Louise. “Ik was degene die hen wakker had gemaakt, ik had misschien meer kunnen doen. Sinds de brand kan ik niet echt meer slapen, om eerlijk te zijn. Ik heb ook nachtmerries. We worstelen er allemaal nog mee.”

Foto Concentra
DH

MEEST RECENT