Directeur van Deense zoo krijgt zware kritiek voor gedode giraf

Na de dood van een giraffenjong in Kopenhagen heeft een storm van verontwaardiging de kop opgestoken tegen de directeur van de dierentuin. Het anderhalf jaar oude dier Marius werd zondag verdoofd en dan doodgeschoten omdat er in de zoo niet voldoende plaats meer was.

mceulemans

Wegens het gevaar op inteelt kon het dier ook niet naar een ander Europees dierenpark overgebracht worden. Een deel van het jonge dier werd als voedsel aan de leeuwen in de zoo gegeven. Op Facebook hielden de woedende commentaren maandag niet af. "Schaam je, Zoo van Kopenhagen", luidde een van de boodschappen. "Jullie hebben een onschuldige baby-giraf gedood!"

Ontslag directeur

In een petitie op het internet hadden meer dan 27.000 mensen hun nek uitgestoken voor de redding van het dier. Maandag eisten de initiatiefnemers van de petitie het ontslag van zoodirecteur Bengt Holst. Die had het doden van het dier verdedigd.

"Het was een standaardprocedure, die garandeert dat er ook in de toekomst een gezond bestand aan dieren blijft bestaan", zei Holst in de krant Berlingske. Zoobezoekers -kinderen en volwassen- mochten zondag de obductie, de lijkopening van het dier, in Kopenhagen volgen.

Lees ook: Gezonde giraf uit zoo van Kopenhagen afgemaakt

Belga, foto AFP

MEER OVER Kopenhagen