Seks & Relaties

Tientallen verkrachtingen door valse taxichauffeurs

Print
Het Brusselse gerecht onderzoekt een reeks verkrachtingen en aanrandingen die de voorbije drie jaar plaatsvonden in het Ter Kamerenbos. Het gaat in totaal om 23 dossiers, waarin telkens sprake is van valse taxichauffeurs. Dat meldt de krant La Dernière Heure en wordt bevestigd door het parket. De verschillende opsporings- en gerechtelijk onderzoeken die lopen, zijn de laatste weken in een stroomversnelling geraakt, wat vrijdag geleid heeft tot de arrestatie van een verdachte. "Die man ontkent en is niet aangehouden, maar het onderzoek gaat verder", aldus de parketwoordvoerster.

"De slachtoffers zijn telkens jonge, meerderjarige vrouwen die na een avondje stappen in het Brusselse stadscentrum met een taxi naar huis willen terugkeren", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Meestal bevinden ze zich in een benevelde toestand en daardoor in een uiterst kwetsbare positie. De verdachten doen zich voor als taxichauffeur en nemen hen mee naar het Ter Kamerenbos waar ze het slachtoffer in de wagen verkrachten of aanranden. Na de feiten brengt de dader zijn slachtoffer meestal naar huis."

Er is volgens het parket sprake van verschillende verdachten, vermoedelijk drie of vier, die weliswaar niet met elkaar in verband zouden staan. Het gaat wel degelijk om valse taxichauffeurs, aldus de parketwoordvoerster. "Bestuurders waarvan de taxilicentie verlopen is, die hun voertuig op een taxi laten lijken of die gebruik maken van een echt taxivoertuig zonder dat ze zelfs taxichauffeur zijn. De echte Brusselse taxichauffeurs, hun vakverenigingen en het Brussels gewest verlenen alle mogelijke medewerking aan het onderzoek."

Het parket legt er ook de nadruk op dat een taxi nemen nog steeds een veilige manier is om thuis te geraken. "Bel dan wel steeds zelf een taxi, aangesloten bij een erkend taxibedrijf", klinkt het. "Wacht dan ook in de bar of de discotheek tot de taxichauffeur zich komt melden en stap niet lukraak in een of ander aankomend voertuig. Dan ben je zeker dat je te maken hebt met een taxichauffeur met een licentie en dat je rit geregistreerd wordt."

Meer slachtoffers?

Het parket vermoedt dat nog niet alle slachtoffers gekend zijn of zich gemeld hebben. Zij kunnen dat nog steeds doen bij de zedensectie van de recherche van de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene, op het telefoonnummer 02/279.75.17.

"Wie slachtoffer wordt van dergelijke feiten, doet er goed aan zich zo snel mogelijk bij de politie te melden", zegt Van Wymersch nog. "Ze wassen zich best niet en wassen best ook hun kleren niet, dat geeft het sporenonderzoek meer kans."

De slachtoffers hebben zich in ieder geval niets te verwijten, benadrukt de parketwoordvoerster. "Het feit dat sommigen van hen onder invloed waren van alcohol of een ander roesmiddel, geeft de daders in geen geval een vrijgeleide om hen te dwingen tot seksuele handelingen. Een slachtoffer onder invloed kan niet instemmen met een seksueel contact."

Belga / Archieffoto

NIET TE MISSEN