Dit zijn Europa's 'Grote Vijf' (video)

Print
De veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent (bizonsoort) zijn de ‘The Big 5’ van Europa, de machtigste en krachtigste dieren van het continent.

Afrika had al lang zijn Big Five (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant). Europa kon niet achterblijven. Met de steun van Europees president Herman Van Rompuy is Chris Dusauchoit samen met een aantal Belgische en buitenlandse biologen op zoek gegaan naar de vijf indrukwekkendste dieren van Europa. Dat leverde schitterende beelden op.

Van de veelvraat bijvoorbeeld. Een grote marterachtige die zonder verpinken een rendier aanvalt. Aan het einde van de vijfdelige reeks op Eén kreeg Europees president Herman Van Rompuy een kader cadeau met de foto’s van ‘The Big 5 van Europa’ en beloofde om te kijken wat Europa nog meer kan doen om deze dieren te beschermen.

Weinig discussie

Over de vijf ‘winnaars’ bestond er weinig discussie. Behalve dan bij de beer, waar er gekozen moest worden tussen de bruine beer en de ijsbeer.

President Van Rompuy zou voor de ijsbeer gegaan zijn. Maar uiteindelijk viel de keuze toch op de bruine beer omdat die in meer en meer Europese landen opduikt.


(vlnr. bruine beer, Iberische Lynx, wolf)


(vlnr. Wisents en veelvraat)

Info: www.europesbig5.com

Bekijk een video waarin te zien is hoe een veelvraat zijn territorium verdedigt tegen een veel grotere bruine beer:

MEEST RECENT