1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vakbonden "gerevolteerd" over straf voor doodslaan MIVB-controleur

De vakbonden bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zijn furieus over het vonnis dat de Brusselse correctionele rechtbank maandag heeft uitgesproken. Daarbij werd Alexandre V.E., de man die MIVB-controleur Iliaz Tahiraj had doodgeslagen, veroordeeld tot 40 maanden cel met uitstel.

fvranckx

Lees ook: Geen celstraf voor man die MIVB-controleur doodsloeg

Volgens de vakbonden is dat een veel te lichte straf. Zijn voorzien evenwel geen werkonderbreking. "Uit respect voor het leed van de familie", klinkt het.

"We zijn teleurgesteld en gerevolteerd" zegt Aziz Hajmhand van de socialistische vakbond (FGTB). "We hadden ons aan een strenge straf verwacht, een duidelijk voorbeeld. De straf die het openbaar ministerie had gevorderd, was al veel te laag en dan geeft de rechter nog minder. Die man moet zelfs geen dag meer in de gevangenis doorbrengen. Dit is niet rechtvaardig, we stellen ons heel veel vragen bij deze uitspraak."

Teleurstelling

Bij de familie van het slachtoffer overheerst teleurstelling, aldus haar advocaat, meester Sven Mary (foto boven).

"Ikzelf had me wel aan deze uitspraak verwacht, maar voor de familie blijft dit moeilijk. Zij hebben een vader, een grootvader, een oom, een broer verloren zonder dat daar ook maar een enkele reden voor was. Zij blijven met een hoop vragen zitten."

Proportioneel?

Meester Laurent Kennes (foto boven), die Alexandre V.E. verdedigde, kan zich dan weer wel vinden in de uitspraak. "Het was een evenwichtig en goed gemotiveerd vonnis. De rechtbank heeft ingezien dat het geen zin had mijn cliënt terug te sturen naar de gevangenis."

"Anderzijds blijft de vraag of dit proportioneel is met de feiten en de gevolgen. In een minder gemediatiseerd proces was er misschien milder geoordeeld. In ieder geval is de echte straf voor mijn cliënt dat hij de rest van zijn dagen moet leven met wat hij gedaan heeft, hij beseft zeer goed dat hij onnoemelijk veel leed heeft veroorzaakt", aldus de advocaat.

Belga, Archieffoto's PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER