1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Geen celstraf voor man die MIVB-controleur doodsloeg

De man die bijna twee jaar geleden MIVB-controleur Iliaz Tahiraj doodsloeg, is door de rechtbank van Brussel veroordeeld tot 40 maanden cel met uitstel en bijna 100.000 euro schadevergoeding. Alexandre V.E. (30) ging op 7 april 2012 door het lint toen de 56-jarige Tahiraj de vaststellingen deed van een ongeval waarbij een kennis van hem betrokken was.

fvranckx

De dood van Iliaz Tahiraj veroorzaakte destijds veel ophef. Alexandre V.E. moest na zijn voorwaardelijke vrijlating zelfs politiebescherming krijgen omdat hij beweerde bedreigd te worden door de familie van het slachtoffer.

Drank en drugs

De familie van de overleden MIVB-controleur stuurde aan op een proces voor doodslag, maar de Brusselse raadkamer verwees V.E. door voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, zonder de intentie te doden.

Het openbaar ministerie had daarvoor een gevangenisstraf van vier jaar gevorderd, maar de rechtbank vond het niet nodig om V.E. terug te sturen naar de cel.

"De betrokkene deelde volgens getuigen één enkele, fatale slag uit", klonk het vonnis. "Een brutale agressie waarvoor geen enkele reden of aanleiding was. Uit onderzoek bleek dat hij onder invloed was van alcohol en cannabis. Hij had blijkbaar zo veel alcohol in zijn bloed dat 96 procent van de mensen dronken zou geweest zijn."

Na de vuistslag viel Tahiraj neer. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Intussen was V.E. weggereden, zonder te weten hoe erg zijn slachtoffer eraan toe was. Toen hij in de loop van de dag hoorde dat Tahiraj overleden was, bood hij zichzelf aan bij de politie.

Daarom hield de rechtbank er ook rekening mee dat de beschuldige vanaf dag één zijn verantwoordelijkheid had opgenomen en de feiten bekend had.

"Het is duidelijk dat hij tot op vandaag ondersteboven is van zijn daad en de gevolgen ervan", ging de rechter voort. "Hij staat ook niet bekend als een gewelddadig man, maar heeft duidelijk een probleem met alcohol- en druggebruik."

Sinds de feiten zou V.E. zich wel voor zijn alcohol- en druggebruik laten behandelen hebben. De man, die door het fatale incident zijn job verloor, heeft intussen wel opnieuw vast werk gevonden.

Desondanks vond de rechtbank een opschorting of een werkstraf niet aangepast aan de ernst van de feiten. "De maatschappij zou daar geen begrip voor kunnen opbrengen", klonk het.

Schadevergoeding

De rechtbank kende de familie van Tahiraj een aanzienlijke schadevergoeding toe. Zo moet V.E. 25.000 euro betalen aan de weduwe van de man, 18.750 euro aan diens jongste zoon en 7.500 euro aan elk van de andere kinderen, 1.850 euro aan elk kleinkind, 2.250 euro aan elk van de broers of zussen en 250 euro aan elke achterneef of -nicht. In totaal zal de schadevergoeding om en bij de 100.000 euro bedragen.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stelde zich burgerlijke partij. Zij krijgt 2.574,26 euro als schadevergoeding omdat ze een deel van de begrafeniskosten van haar controleur betaalde en een voorlopige materiële en morele schadevergoeding van 2.500 euro.

De advocaat van V.E. is tevreden met het vonnis, maar zowel de familie van het slachtoffer als de vakbonden bij de MIVB reageren teleurgesteld.

FiVr/Belga, Archieffoto's PN/Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER