Vereeck: "Doe niet mee aan moddergooien van Dedecker"

"Ik ontken alle aantijgingen. Maar ik doe niet mee aan een partij moddergooien. Dat is niet mijn stijl, maar de stijl van Jean-Marie Dedecker". Zo reageert Lode Vereeck op de scherpe open brief van Jean-Marie Dedecker. Toch wil Vereeck een aantal "onwaarheden" in de brief expliciet weerleggen. "Zo was de IJzerstrategie niet mijn idee", zegt hij aan Belga.

mceulemans

In een ongemeen felle open brief haalt LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker fors uit naar Lode Vereeck, die afgelopen week het zinkende LDD-schip verliet om terug te keren naar Open Vld. In de brief verwijt Dedecker Vereeck onder meer hypocrisie, lafhartigheid en leugenachtigheid. Dedecker beweert ook dat de zogenaamde "IJzerstrategie", waarbij alle LDD-parlementsleden in West-Vlaanderen opkomen om zo de overlevingskans van de partij te vergroten, een idee was van Vereeck.

IJzerlijst

"Het was zelfs jouw ingeving om met alle parlementairen, jijzelf incluis, daar op de lijst voor 25 mei te gaan staan als morele steun en blijk van waardering voor ondergetekende", schrijft Dedecker.

Vereeck zegt in een reactie aan Belga dat hij alle aantijgingen ontkent, maar dat hij niet aan moddergooien wil doen. "Dat is niet mijn stijl. Ik wens zelfs Jean-Marie nogmaals te bedanken voor de goede samenwerking de afgelopen 5 jaar".

"Onwaarheden"

Toch wil Vereeck een aantal "onwaarheden" uit de open brief weerleggen. "Zo komt de IJzerstrategie niet uit mijn koker. Ik heb alleen gezegd dat het een plausibele strategie was als het de bedoeling was om de zetel van Jean-Marie te redden. Maar ik zeg al een half jaar dat het voor mij - als Limburger - totaal ongeloofwaardig zou zijn om mee in die strategie te stappen", klinkt het.

"Ik heb aan Jean-Marie ook gezegd dat er voor mij twee opties waren als men die IJzerstrategie toch zou doorzetten, met name een terugkeer naar de universiteit of het verder proberen te realiseren van mijn maatschappelijk-politieke doelen in een andere partij", legt Vereeck uit.

Overstap

Vereeck plaatst tot slot nog een kanttekening bij de uithaal van Dedecker. "Als een voorzitter publiekelijk in de media zegt dat hij naar een andere partij wil overstappen (N-VA, red.), dan houdt zijn partij toch op te bestaan?".

Belga, archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio