Vermoorde burgers na 39 jaar teruggevonden dankzij kerksleutel

De gemeente Schiplaken in Boortmeerbeek lag tijdens de veldslagen van 24 en 25 augustus en 11 en 12 september 1914 volop in de frontlijn. De confrontaties tussen het Belgische en Duitse leger waren hard en meedogenloos. De oprukkende Duitsers koelden hun verliezen vaak op de weerloze burgers met getreiter en het opeisen van vee en paarden. Wie daarbij enige weerstand bood of verdacht werd van een anti-Duitse houding, riskeerde ook de dood.

Juliaan Deleebeeck

"Zo is er het opmerkelijke verhaal van zes inwoners uit Schiplaken die in de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers vermoord werden en van wie de lichamen pas terecht waren in de Tweede Wereldoorlog", zegt Jan Peeters van heemkring Ravensteyn. "De Duitse luitenant Otto Wolfien was in Boortmeerbeek gelegerd tijdens de zware veldslagen van augustus en september. Hij beschreef zijn belevenissen in brieven aan zijn vrouw en doet het verhaal van zes inwoners die op 1 september beschuldigd werden van een aanslag op Duitse soldaten."

"Het gaat om de 46-jarige koster Henri Van Rompuy, de 36-jarige Edward Vanderaerschot, de 34-jarige Edward Van Horenbeeck en de 19-jarige Jan Verbinnen.Bij hen zijn ook twee jongens, de 16-jarige Theofiel Van den Brande en de 12-jarige Edward Van den Brande", zegt Peeters. "De inwoners werden allemaal opgepakt en geboeid afgevoerd naar een onbekende bestemming ergens aan Kampenhout-Sas. Hun familie zag hen niet meer terug en vermoedde dat ze werden doodgeschoten, maar daar waren ze niet zeker van. De lichamen van de burgers werden ook niet teruggevonden en in 1924 werden de zes mannen doodverklaard."

"Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 bezetten de Duitsers opnieuw Kampenhout-Sas. Ze bouwden er een brug over de Leuvensevaart en ontdekten er de stoffelijke resten van de doodverklaarde burgers tijdens de graafwerken. Bij de resten vonden de Duitsers een sleutel die afkomstig bleek te zijn van de deur van de parochiekerk van Schiplaken. Koster Van Rompuy had die bij zich toen hij door de Duitsers opgepakt. Daardoor werd de verdwijning van de zes Schiplakenaars opgelost."

Juliaan Deleebeeck

Foto GvA (boven): Inwoners beschuldigd van aanslag op Duitsers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER