1 / 2

Gezonde giraf uit zoo van Kopenhagen afgemaakt

In de zoo van Kopenhagen is zondag een giraf afgemaakt die in goede gezondheid verkeerde. Protestacties van Deense dierenliefhebbers ten spijt, werd Marius 's ochtends met een slachtpistool gedood. De zoo nam die beslissing omdat er geen andere dierentuin gevonden werd voor het dier. In de Deense hoofdstad kon de giraf niet blijven omdat men dan inteelt riskeert.

awillems

Na een autopsie werd het kadaver versneden om de roofdieren te voeden.

Er was geen andere keuze dan de giraf niet volwassen te laten worden, legt de zoo op haar internetpagina uit. In het Europese netwerk van dierentuinen en aquaria (EAZA) geldt het beleid om bloedverwantschap tussen giraffen te vermijden. Omwille van genetische redenen kon geen andere zoo in het EAZA-netwerk, dat 300 dierentuinen telt, gevonden worden.

Een castratie van het dier werd niet overwogen omdat het te gruwelijk is en "ongewenste" bijwerkingen zou hebben. De giraf terug in de natuur introduceren, was eveneens geen optie. Zo'n proces heeft weinig kans op succes en is niet gewenst door de Afrikaanse landen.

De executie van Marius zorgt voor onbegrip op het internet. Zondagmiddag telde de Facebook-groep 'Red Marius' al meer dan 5.700 volgers en twee petities werden in totaal door bijna 5.000 mensen ondertekend. Anderzijds hebben de twee voornaamste dierenrechtenorganisaties van het land niets van zich laten horen in deze zaak.

De zoo van Frösö in het Zweedse Ostersund, die geen lid van EAZA is, liet zaterdag in de Zweedse krant Expressen weten dat hij tevergeefs gevraagd heeft om het dier bij hen te mogen stallen.

Belga

Foto EPA

MEER OVER Kopenhagen