Turkse politie zet waterkanon in bij protest tegen internetwet

Turkse politie zet waterkanon in bij protest tegen internetwet

Turkse politie zet waterkanon in bij protest tegen internetwet

Print
In het Turkse Istanboel heeft zaterdag een duizendtal mensen geprotesteerd tegen de nieuwe Turkse internetwet. De politie heeft de manifestanten op het Taksimplein uiteengedreven door het waterkanon en traangas te gebruiken.

De manifestanten zijn niet te spreken over de versterkte controle van de Turkse overheid op het internet. Het Turkse parlement keurde namelijk afgelopen week een omstreden wetsvoorstel goed waarin de toezichthouder op de telecommunicatie de volmacht krijgt om webpagina's ook zonder rechterlijk bevel te blokkeren. Bovendien zullen internetproviders verplicht worden gegevens van gebruikers twee jaar lang op te slaan.

De wet is erg omstreden in Turkije. De oppositie beschuldigt de regering van premier Recep Tayyip Erdogan ervan met de geplande blokkering critici monddood te willen maken.

Eerder op de dag verdedigde premier Erdogan de wet. Volgens hem maakt de wet het internet "veiliger". "Er is helemaal geen sprake van censuur. Integendeel, de wet maakt het internet veiliger en vrijer", aldus Erdogan.

Belga

Foto AFP

.

Nu in het nieuws