Veldkamp: "Heel knap wat Bart hier heeft neergezet"

Bart Swings zette zaterdag in de 5.000 meter in het schaatsen bij de mannen een bijzonder sterke prestatie neer. In 6:17.79 greep hij met een vierde plaats maar net naast het podium. Dat belooft voor de rest van de Olympische Spelen in Sotsji, waarin de 22-jarige uit Leuven nog in actie komt op de 1.500m en de 10.000m. Op de 1.000m staat zijn deelname nog steeds onder voorbehoud.

jatimmermans

"Ik ben bijzonder trots op Bart", verklaarde Swings' coach Bart Veldkamp zaterdagavond. "Dit is een fantastisch resultaat onder lastige omstandigheden. Heel knap wat hij hier tijdens zijn olympisch debuut heeft neergezet. Ik had vooraf dit scenario wel in gedachten. Ik had hem gezegd dat hij racete om de medailles en niet om de zesde plaats. Bart nam een heel snelle start, maar het was zeker geen kamikaze. Want dan breek je na vier ronden al. Ik heb hem maar één fout zien maken: hij ging in het zog van Jan Blokhuijsen zitten en dat mag je als schaatser niet doen. Maar voor de rest haalt hij zijn topniveau. We hebben alles goed opgebouwd richting deze Spelen", besloot Veldkamp.

Ook Jelle Spruyt was een tevreden coach. "Dit is vooral een opsteker voor de 1.500m, want zijn eerste ronden waren erg snel. In het begin was het hier aanpassen voor hem, maar hij heeft zijn draai gevonden. Gisteravond laat kreeg Bart nog een dopingcontrole, maar ook dat bracht hem niet meer van de wijs."

Lees ook: Swings: "Hier had ik op voorhand voor getekend" En: Bart Swings grijpt net naast brons

Foto Belga

Meer sportnieuws