De Gucht haalt keihard uit naar De Wever

De Gucht haalt keihard uit naar De Wever

De Gucht haalt keihard uit naar De Wever

Print
"Het cultiveren van een belegeringsmentaliteit is een onhebbelijke karaktertrek van de meest onaantrekkelijke krachten van de geschiedenis". Dat schrijft Karel De Gucht (Open Vld) in een opiniestuk in De Morgen over N-VA-voorzitter Bart De Wever. In het opiniestuk bestempelt De Gucht De Wever als puberaal en gevaarlijk. De Gucht benadrukt wel dat hij het stuk in eigen naam geschreven heeft en dus niet als Europees Commissaris.

De Gucht is niet aan zijn proefstuk toe. De Open Vld'er haalt geregeld uit naar de N-VA, Bart De Wever of het nationalisme. Maar deze keer gaat De Gucht behoorlijk ver.

Puberaal

De Gucht ergert zich bijvoorbeeld blauw aan de toon van De Wever. "Als de populairste politicus, burgemeester van de grootste stad, boegbeeld van de enige toonaangevende partij, aan het bewind in de sterkste en meest bevolkte regio van een van de rijkste landen van het meest ontwikkelde continent ter wereld, als uitgerekend dié als voornaamste boodschap heeft dat 'ze' tegen hem zijn, is dat in het beste geval puberaal te noemen. In een minder optimistische interpretatie zou je het gevaarlijk kunnen noemen. Het cultiveren van een belegeringsmentaliteit is een onhebbelijke karaktertrek van de meest onaantrekkelijke krachten uit de geschiedenis".

Volgens De Gucht bestaan de "duistere krachten" waarover De Wever het heeft helemaal niet. "Wel zijn er nog Franstaligen en zelfs Vlamingen, zo'n 70 procent ongeveer, die er doodgewoon een andere mening op nahouden. En dat willen we graag zo houden, als het even mag. Niet-N-VA-stemmers hebben tot nader order ook hun rechten."

De Gucht gelooft ook niet dat de Vlaams-nationalisten mee dan vroeger bereid zouden zijn tot een compromis. "Waarom zou een themapartij die met dat ene thema van 5 naar 30 procent gesprongen is, meer water bij de wijn doen dan voorheen? N-VA heeft telkens een democratisch mandaat gekregen om het been stijf te houden."

Judas

Volgens de Open Vld'er is de N-VA "de onbeschroomde erfgenaam van dat deel van de Vlaamse Volksbeweging dat steeds religieus geweigerd heeft om de handen vuil te maken". "De Wever haalt zijn inspiratie tegenwoordig in religieuze sferen en weet dat er maar één personage in de Bijbel voorkomt die iets weet te verzilveren, en dat is Judas", besluit De Gucht.

Foto: Karel De Gucht (links) en Bart De Wever

Archiefbeeld AFP, Belga

.

Nu in het nieuws