Zware crimineel door tikfoutje geen 6 jaar maar slechts 6 maanden in cel

Zware crimineel door tikfoutje geen 6 jaar maar slechts 6 maanden in cel

Zware crimineel door tikfoutje geen 6 jaar maar slechts 6 maanden in cel

Print
Een zware crimineel, veroordeeld voor onder meer betrokkenheid bij een bende plofkrakers, is door een blunder bij de rechtbank in Utrecht na een korte celstraf vrijgelaten. Een medewerker heeft een administratieve fout gemaakt in een computersysteem. De man was veroordeeld tot 6 jaar cel maar door de blunder kwam in het systeem te staan dat het om slechts 6 maanden ging.

Mehmet K. werd op 10 december veroordeeld. Dat vonnis van 6 jaar cel werd, zoals gebruikelijk, naar de veroordeelde en naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Het ging mis toen de strafmaat werd ingevoerd in het computersysteem waarmee de rechtbank met het OM communiceert.

"Een medewerker van de rechtbank heeft abusievelijk 6 maanden gevangenisstraf ingevoerd, in plaats van 6 jaar", zo stelt de rechtbank zaterdag in een verklaring. "Bij de voorgeschreven controle is de fout niet opgemerkt. Het OM is bij de uitvoering van de beslissing uitgegaan van de informatie in het systeem. De man is daarom op 20 december in vrijheid gesteld."

Onvindbaar

Hij had op dat moment al 6 maanden in voorarrest gezeten. K. is sindsdien onvindbaar.

De rechtbank betreurt de fout "ten zeerste" en onderzoekt hoe dergelijke blunders in de toekomst kunnen worden voorkomen. Het OM zegt met man en macht op zoek te zijn naar K., maar sluit niet uit dat hij inmiddels naar het buitenland is vertrokken, eventueel zijn moederland Turkije.

Belga

Archiefbeeld Geert De Rycke

.

Nu in het nieuws