Bart Swings grijpt net naast brons

Bart Swings grijpt net naast brons

Bart Swings grijpt net naast brons

Print
Bart Swings is zaterdag in het Russische Sotsji vierde geworden op de 5.000 meter schaatsen. Het goud was voor de Nederlandse titelverdediger Sven Kramer die het haalde voor zijn landgenoten Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. Swings kwam slechts iets meer dan een seconde te kort voor brons.

De 22-jarige Swings, die zijn olympisch debuut maakte, trad in de twaalfde en tevens voorlaatste rit aan tegen Blokhuijsen, die vorige maand in het Noorse Hamar Europees allroundkampioen werd.

Swings werd door zijn coach Bart Veldkamp vooraf beschouwd als een outsider voor de medailles. Onze landgenoot startte bijzonder snel en bleef, samen met Blokhuijsen, tot halverwege zelfs onder het schema van Kramer. Op de laaglandbaan kwam hij echter niet in de buurt van zijn Belgische record van 6:13.37, gerealiseerd op 17 november 2013 in het Amerikaanse Salt Lake City.

Op de vijf kilometer hoopte Smits op een plaats in de top 10, wat ruimschoots lukte. Zijn hoofddoel is de 1.500 meter, die zaterdag 15 februari op het programma staat.

Lees ook: Swings: "Hier had ik op voorhand voor getekend"

Foto Belga

Meer sportnieuws