Grootschalige rampoefening in nieuwe tunnel tussen Geel en Kasterlee

Grootschalige rampoefening in nieuwe tunnel tussen Geel en Kasterlee

Grootschalige rampoefening in nieuwe tunnel tussen Geel en Kasterlee

Print
Kasterlee - Hulpdiensten en andere overheden hebben zaterdag in Kasterlee een grootschalige rampoefening gehouden in een nieuwaangelegde tunnel, die eind februari in dienst wordt genomen. De oefening wordt geslaagd genoemd, al kon de communicatie nog beter, klinkt het.

Op 24 februari gaat tussen de Antwerpse gemeenten Kasterlee en Geel een nieuwe verbindingsweg open. Onder het provinciaal groendomein De Hoge Mouw is een 500 meter lange tunnel aangelegd. Vanwege het extra risico op het grondgebied van Kasterlee, oefenden allerlei mogelijke hulpdiensten, besturen en figuranten zaterdagvoormiddag samen een realistisch scenario, waarbij ook de veiligheidsvoorzieningen van de tunnel werden getest.

In totaal nam een 185-tal personen deel. "Het scenario was dat een vrachtwagen in de tunnel door een klapband dwars kwam te staan, waardoor opkomend verkeer met een kettingbotsing erop inreed", zegt brandweerchef Luc Faes. "Twee voertuigen stonden in brand, een ander kwam ondersteboven terecht. Er vielen drie dodelijke slachtoffers en acht zwaargewonden. Ook een geblokkeerde bus met een dertigtal personen diende geholpen te worden."

Omstreeks halftwaalf was de oefening afgelopen. "De partijen waren tevreden", vervolgt Faes. "Er waren een aantal mankementjes, zoals meer gebeurt de communicatiedoorstroming van het terrein naar de commandopost en van daar naar het crisiscentrum van de gemeente. Dat zijn zaken die ook hier aan het licht kwamen. De oefening maakt dat duidelijk en het is nu een kwestie daar aandacht aan te besteden."

Belga

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio