Poetin nu even links laten liggen

Print
Met een redelijk patriottische maar toch stijlvolle ceremonie zijn vrijdag in het Russische Sotsji de Olympische Winterspelen geopend. Een prestigeproject van Vladimir Poetin waar in de westerse wereld veel kritiek op is. Premier Elio Di Rupo en vele andere vele regerings- en staatsleiders blijven er demonstratief weg.

Merkwaardig is dat de Nederlanders niet meedoen aan de zachte boycot. Zij sturen zelfs koning Willem-Alexander naar de sneeuw en het ijs. Heeft dat te maken met verschillende politieke inzichten? Of met hun veelvuldige medaillekansen in het snelschaatsen? Sportief opportunisme zeg maar.

Maar terug naar Poetin, de Russische president die de wereld wil verbazen met de duurste Olympische Winterspelen ooit. De warmste ook, want gehouden op de enige plaats in Rusland waar het zelden of nooit sneeuwt. Kan het nog gekker?

De Spelen kosten een slordige 37 miljard euro. Meer dan alle andere Winterspelen van ooit tevoren samen. Meer ook dan die van Peking. En toen was er al zo veel kritiek op het prijskaartje. Zoals tegenwoordig op álle grote sportevenementen. Kijk naar de Wereldbeker Voetbal in Brazilië. Onvermijdelijk?

In Sotsji zou de prijs echter fel zijn opgedreven door corruptie. Mensen die het kunnen weten schatten dat er de voorbije jaren 20 miljard euro in de zakken van de vrienden van Poetin is verdwenen. Er is een weg naar de skibergen aangelegd die zo veel kost dat men hem met kaviaar in plaats van asfalt had kunnen bedekken.

En dan zijn er de schendingen van de mensenrechten in Rusland. Holebi's zijn er derderangsburgers, de pers wordt gemuilkorfd, oppositiefiguren worden in de gevangenis gestopt, boeren als beesten uit hun huizen verdreven. En er is Oekraïne.

Protest van andere landen haalt niets uit. Vladimir Poetin gaat onverstoord voort met zijn autoritaire regime. Hij heeft slechts één doel voor ogen: een sterke grote beer tonen aan zijn onderdanen en aan de wereld. De rest kan hem gestolen worden.

Er zijn vele redenen om de Spelen met een scheef oog te bekijken. Maar laten we Poetin de komende weken even links liggen en toch maar naar de atleten en hun prestaties kijken.

Door Paul Geudens

.

Nu in het nieuws