Korpschef scoort in zaak van dronken adjunct

Een week geleden stonden de kranten er bol van: Glenn Verspeet, de tweede man van het Antwerpse politiekorps, had na een verjaardagsfeestje onder invloed van alcohol een aanrijding veroorzaakt. Logisch gevolg: de korpschef is nu zijn adjunct kwijt, die via een gerechtelijke en een tuchtrechtelijke procedure zal worden beoordeeld en wellicht ook bestraft.

De belangstelling was groot, ook al omdat Verspeet al jaren ter discussie stond binnen het korps. Een man met erkende intellectuele en organisatorische kwaliteiten, maar ook met een stijl die aanleiding gaf tot veel kritiek en allerlei roddels. Niettemin bleef zowel de vorige als de huidige korpschef achter hem staan. Na de gebeurtenissen van vorig weekend waren alle ogen gericht op korpschef Serge Muyters. Zou hij zijn omstreden adjunct laten vallen? Zou hij hem blijven verdedigen? Of zou hij gewoon zwijgen met het klassieke argument van het geheim van het onderzoek, zoals mensen in zijn functie in zulke gevallen vrijwel altijd doen?

Muyters heeft mij verbaasd. Hij stond ons namelijk een interview toe waarin hij geen enkele vraag uit de weg ging. "Ik wil geen doofpotoperatie", zei hij. En vervolgens zei hij dat Verspeet de prijs zal moeten betalen voor zijn wangedrag, maar dat iedereen een tweede kans verdient. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om op te sommen wat zijn korps de voorbije maanden en jaren al aan positiefs heeft gepresteerd en om de agenten die Verspeet vorig weekend aanhielden te feliciteren met hun correcte optreden.

De openheid en het vermogen van Muyters om goed en kwaad in zijn communicatie naar de buitenwereld te onderscheiden, hebben mij eens te meer aangenaam verrast. Ik volg deze korpschef al jaren, van in de periode dat hij als chef Operaties de reputatie had van de Dirty Harry van het korps, voor wie beleefde omgangsvormen ondergeschikt waren aan harde resultaten op het terrein.

De functie maakt de man, nietwaar? In het geval van Serge Muyters is dat zeker zo. Nog steeds wil hij resultaten zien op het terrein, maar daarnaast wil hij ook dat zijn manschappen zich gedragen op een zodanige manier dat hij zelf elke ochtend zonder angst in de spiegel kan kijken.

De zaak-Verspeet is nog niet afgerond voor Serge Muyters. Hij zal nog moeilijke beslissingen moeten nemen. Maar in alle eerlijkheid: ik heb daar wel vertrouwen in.

Door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws