"Iedereen heeft het nog altijd over de Reva"

Een pagina op Facebook werd op enkele uren tijd dé ontmoetingsplek voor alle Kesselaars. Oude volksfiguren, verdwenen plekjes en vergeten anekdotes worden weer tot leven gewekt. De andere deelgemeenten gaan mee in het enthousiasme en hebben ondertussen hun eigen groep opgericht.

Provoost Bert

Het fenomeen is niet uniek voor Kessel, integendeel. Sinds iemand in Genk op Facebook de pagina 'Je bent van Genk als' heeft opgericht, is een hype ontstaan in Limburg. Mensen vullen de zin aan op zoek naar de ware aard van een Genkenaar. Bijna alle Limburgse gemeenten volgden.

En nu valt ook onze provincie voor het originele idee. In Nijlen hebben de drie deelgemeenten ondertussen een groep opgericht. 'Ge zijt van Kessel als ge', Ge zij van Naale als' en 'Ge zaa van Beivel as ge' heten ze meerbepaald.

De initiatiefnemer van de Kesselse variant is Kevin Op de Beeck, een 34-jarige politieman uit Lier die is opgegroeid in Kessel. "Ik had zo'n pagina gezien en wilde het ook voor Kessel proberen. Tot mijn grote verbazing werden er vierhonderd mensen lid op 48 uren tijd. In onze deelgemeente heerst nog een dorpsmentaliteit waarbij iedereen iedereen kent. Ook veel oud-inwoners vinden het geweldig om nog eens nostalgisch terug te blikken op bekende dingen in Kessel die verdwenen zijn. Dat is vermoedelijk de verklaring voor de hype. Iedereen is er over bezig."

De inzendingen stroomden binnen met honderden tegelijk. "Het was de voorbije dagen bijna niet bij te houden. Vaak terugkerende onderwerpen zijn de Copacabana van vroeger en schaatsen op de vijver van de baron. Ook zo'n typisch voorbeeldje is onze Spar-supermarkt. Die is al jaren geleden overgenomen, maar iedereen heeft het nog altijd over de Reva, zoals het vroeger heette. De Reva bestaat hier nog altijd als je de mensen hoort praten."

Elke dag komen er tientallen gelijkaardige pagina's bij in Vlaanderen. Ook de andere deelgemeenten Nijlen en Bevel volgden in het zog van Kessel. Nijlen heeft met meer dan 1300 leden Kessel zelfs al ruimschoots voorbij gestoken. "Maar wij in Kessel waren toch maar de trendsetters", knipoogt Kevin. "Op een bepaald moment gaan de leuke anekdotes misschien op zijn en zal de activiteit voor het grootste deel doodbloeden. Dan is het maar zo, dan hebben we deze leuke dagen toch gehad."

Foto Dirk Vertommen

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio