"Geen aanwijzingen dat verdacht Nederlands vlees naar België kwam"

Geen aanwijzingen dat verdacht Nederlands vlees naar België kwam

"Geen aanwijzingen dat verdacht Nederlands vlees naar België kwam"

Print
De federale overheidsdienst Economie volgt het nieuwe Nederlands paardenvleesschandaal op de voet, maar op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen dat er vlees van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard in ons land op de markt is gekomen. Dat zegt woordvoerster Chantal De Pauw van de FOD Economie.

"De samenwerking en uitwisseling van informatie met de andere Europese landen werkt zeer goed", zegt De Pauw. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft via het Europese alarmsysteem de andere landen gealarmeerd. Het was ook de NVWA die vorige week woensdag ruim 690 ton rundvlees van slachthuis Van Hattem in Gelderland liet blokkeren, omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt. Eerder was tijdens een strafrechtelijk onderzoek paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis Van Hattem.

Onderzoek toonde ook aan dat de administratie van het slachthuis niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf is niet na te gaan in welke partijen rundvlees ook paardenvlees zit. Volgens de inkoopadministratie zijn in elk geval meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht. Slachterij Van Hattem is inmiddels door de NVWA gesommeerd om alle partijen vlees terug te halen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd. Het gaat om 28.000 ton verdacht vlees.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws