Oudste menselijke voetstappen buiten Afrika ontdekt

Oudste menselijke voetstappen buiten Afrika ontdekt

Oudste menselijke voetstappen buiten Afrika ontdekt

Print
De oudste menselijke voetsporen die buiten het Afrikaanse continent gevonden zijn, zijn ontdekt aan de oostkust van Engeland. Dat meldde een onderzoeksteam vrijdag in het British Museum in Londen.

De 800.000 jaar oude afdrukken van zowel kinderen als volwassenen zijn in het slib van een oude inham in Happisburgh gevonden. "Dit is een zeer zeldzame ontdekking", benadrukt Nick Ashton van het British Museum. Hij leidde het onderzoek dat in samenwerking met het National History Museum en de Queen Mary University in Londen werd gevoerd. "Het betreft duidelijk een gezin, eerder dan een groep jagers", zei Asthon. Hij schat dat ze tussen de 90 centimeter en 1 meter 70 groot waren.

Wie het groepje dat de sporen achterliet precies was, is nog niet duidelijk. Chris Stringer van het National History Museum vermoedt dat het om "homo antecessors" gaat. Van die mensensoort werden onder meer resten gevonden in Atapuerca in Spanje.

De ploeg achter deze ontdekking is dezelfde die enkele jaren gelden al bewerkte stenen en mammoetfossielen opgegraven had op de Happisburgh-site. Er bestaan slechts twee sites waar nog oudere menselijke voetsporen gevonden zijn, beide in Afrika. Eén in Laetoli in Tanzania, waar 3,5 miljoen jaar oude sporen gevonden zijn, en één in Koobi Fora in Kenia, waar 1,5 miljoen jaar oude sporen gevonden zijn.

Foto EPA
BELGA

.

Nu in het nieuws