Dokter Goetschalckx redt inwoners van dwangarbeid

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sprong de toenmalige burgemeester en dokter Emiel Goetschalckx uit Lille vaak in de bres voor zijn dorpsgenoten. Hij hielp zijn dorpsgenoten die in de problemen zaten en schrok er niet voor terug om hun lot te gaan bepleiten.

Van den Langenbergh Bart

"Hij schrok er niet voor terug om tegen de Duitse overheid voor een commissie in Herentals het lot van een dorpsgenoot, die opgeroepen was voor dwangarbeid in Duitsland, te gaan bepleiten en kordaat te eisen om hem vrij te laten", zegt Rosette Dillen, voorzitter van heemkundige kring Norbert De Vrijter uit Lille. "Die man was die dag vertrokken naar Herentals om gevolg te geven aan het oproepingsbevel. Diezelfde avond is de man blootsvoets opnieuw in het dorp van Lille aangekomen, luid toegejuicht door de mensen. Over wie het juist gaat, staat nergens genoteerd en is niet meer geweten."

Een Poederleese soldaat Jan Leysen hield tijdens zijn legerdienst in Brussel een dagboekje bij. "Zo maakte hij een eigen woordenboekje om de Franse taal, de taal van het leger was, aan te leren", legt Rosette Dillen uit. "Alles wat hij zag of waarmee hij in aanraking kwam, schreef hij op in het Nederlands met daarnaast de Franse vertaling, die hij kreeg van een Franstalige vriend. Enkele voorbeelden zijn:'De straat is zeer lang'- 'la rue est très longue' 'Het kanaal is zeer diep'- 'le canal est profond' 'Het bed is van ijzer'- 'le lit est en fer'

"Deze Jan Leysen heeft 52 maanden onder de wapens geweest en is waarschijnlijk de Franse taal wel wat meester geworden. Hij heeft zowat de hele oorlogshel meegemaakt en heeft daarvoor alle mogelijke eretekens en onderscheidingen ontvangen. Hij kwam uiteindelijk heelhuids thuis en werd nog zelfs 91 jaar oud."

Een groot deel van de bevolking van de dorpen Poederlee, Lille, Gierle en Wechelderzande is bij het horen dat de Duitse soldaten gesignaleerd waren in eerste instantie gevlucht. "De mensen trokken de bossen in of bij familie die verder van het dorp woonde. Veel verder zijn ze niet geraakt", weet Rosette Dillen. "Hier en daar raakte iemand van de gegoede klasse tot in Frankrijk of Engeland. De Duitsers kwamen in de dorpen tussen 2 oktober en 7 oktober 1914. Eind oktober was iedereen weer thuis."

Aantal gesneuvelden aan het front: Dertien personen

Aantal gesneuvelde burgers: August Lauwers

Schade: Geen noemenswaardige schade. Beperkte schade aan de kerktoren van Lille omdat daar, net als in Wechelderzande, een observatiepost van de Duitsers was gevestigd.

Bart Van den Langenbergh

Foto GvA (boven): dokter Emiel Goetschalckx (foto heemkundige kring)

Bron: heemkundige kring Norbert De Vrijter, jaarboek 2013

Vastgoed

Jobs in de regio