"Muntjes zullen portefeuilles niet langer doen uitpuilen!"

De alom vervloekte muntjes van 1 en 2 eurocent zullen zo goed als verdwijnen uit onze portefeuilles. Dat meldt federaal minister van Middenstand, KMO's, Zelfstandigen en Landbouw Sabine Laruelle (MR) in een persbericht.

dvansant

De ministerraad keurde vandaag het wetsontwerp goed tot wijziging van het economisch Wetsboek wat betreft het afronden van geldbedragen naar het dichtste veelvoud van vijf cent.

Minister Laruelle is naar eigen zeggen "verheugd" door de doorvoering van de maatregel. Zelf toont ze zich niet bepaald van 'ros geld'. "De handelaar zal er niet meer mee moeten werken of ze in voorraad hebben. Deze kleine muntstukjes zullen de portefeuille van de consument niet meer doen uitpuilen!"

De afrondingsregel geldt enkel op het totaalbedrag aan de kassa, dus niet per gekocht artikel afzonderlijk. Als het totale bedrag eindigt op één, twee, zes of zeven cent, kan het worden afgerond naar het dichtste lagere veelvoud van vijf cent. Als het bedrag eindigt op drie, vier, acht of negen cent, kan het worden afgerond naar het dichtste hogere veelvoud van vijf cent.

Wanneer de regel in werking treedt, is nog niet bekend. "Er moet nog een koninklijk besluit geschreven worden waarin de datum staat", luidt het op het kabinet-Laruelle. Daar benadrukt men ook dat de muntjes van 1 en 2 eurocent blijven bestaan. De handelaars zijn niet verplicht om af te ronden, maar de regering hoopt wel dat de zin om de kleinste muntjes te gebruiken zal afnemen.

Archieffoto PN DEVA

MEER OVER Sabine Laruelle