Cliënt van Vermassen vrijgesproken voor moord

De assisenjury in Brugge heeft donderdagnacht Mesut Uçar (37) schuldig bevonden aan de moord op Ugur (32) en Süleyman Aygun (33). Hij bracht de broers Aygun in september 2010 in Meulebeke met pistoolschoten om het leven. Zeven juryleden achtten ook zijn broer Hasan Uçar (35) schuldig, maar het hof sprak hem vrij.

jrosquin

Sinds 2007 sluimerde er een familievete tussen beide Turkse clans uit Meulebeke. Op 18 september 2010 ontstond er aan de woning van Mesut Uçar in de Vuilputstraat een nieuwe discussie. Tijdens een schermutseling vielen enkele klappen, waarop de oudste Uçar in zijn woning een pistool haalde. Met ongeveer 15 pistoolschoten beroofde hij Ugur en Süleyman Aygun van het leven.

Vermassen

De rol van zijn jongere broer Hasan Uçar bleef lange tijd onduidelijk. Een DNA-spoor wees hem aan als de mogelijke leverancier van het wapen. Volgens enkele ooggetuigen was hij bovendien bij de schietpartij aanwezig. Zelf hield Hasan Uçar altijd vol dat hij pas na de feiten door de Vuilputstraat passeerde.

Jef Vermassen pleitte dan ook vol vertrouwen de vrijspraak van zijn cliënt. Vijf juryleden volgden meester Vermassen, de zeven anderen verklaarden Hasan Uçar wel schuldig. Het hof sprak hem toch vrij.

Meester Jef Vermassen reageerde opgelucht op de vrijspraak voor zijn cliënt. "Het hof heeft zich vooral gesteund op juridische elementen. Hij kon er niet zijn op het ogenblik dat er geschoten werd, en dat hebben we ook aangetoond." Hasan Uçar mag zo dadelijk als een vrij man naar huis. Hij viel kort na de zitting in de armen van zijn opgeluchte familieleden. De familie Aygun had op dat moment de assisenzaal al ontgoocheld verlaten.

De verdediging van Mesut Uçar wierp op dat de schutter werd uitgelokt door de slachtoffers, maar haalde bakzeil.

De debatten over de strafmaar voor Mesut Uçar starten vrijdag om 13 uur.

Foto Belga (Jef Vermassen)

Vastgoed

Jobs in de regio