Het tragische leven van gevechtspiloot Charles Ciselet

Hovenaar Johan Vinck reconstrueerde de tragische levensloop van de in Hove geboren gevechtspiloot Charles Ciselet. Tijdens de oorlog verloor Charles zijn drie broers. Twee jaar na de oorlog kwam hij zelf om het leven bij een vliegtuigongeval.

Van Gelder Ludwig

Johan Vinck is al tien jaar stads- en museumgids voor de stad Antwerpen. Hij is gepensioneerd kolonel van de infanterie. "Charles Ciselet werd geboren in de toenmalige Kapellestraat, nu Kapelstraat, op 3 oktober 1894. Zijn ouders behoorden tot een welstellende Waalse familie. Charles had drie broers, Marcel, Robert en Maurice, en groeide op in de omgeving van de Mechelsesteenweg", vertelt Johan.

"Wanneer de oorlog uitbreekt is hij nog geen negentien jaar oud. Als goede patriot meldt hij zich op 10 augustus als oorlogsvrijwilliger. Zijn vliegtuig, een tweezitter, is al uitgerust met draadloze telegrafieverbinding om informatie door te seinen. Bij een noodlanding in zee komt zijn waarnemer om het leven, maar Charles zelf loopt alleen een sleutelbeenbreuk op."

Charles, die door zijn collega's 'Sidi' werd genoemd, zou nadien als gevechtspiloot betrokken zijn bij meerdere ongevallen. "Op 5 mei 1916 wordt zijn vliegtuig getroffen door de Duitse luchtafweer en moet Charles een noodlanding maken in Houthem. Kort daarna wordt zijn toestel opnieuw getroffen door Duits geschut. Enkele dagen zweeft Sidi tussen leven en dood en men vreest dat zijn benen moeten geamputeerd worden. Maar hij is jong en sterk en zal het halen."

"Wanneer hij in september 1917 bij een avondvlucht met zijn Spad type VI in een luchtgevecht met wel zes vijandelijke vliegtuigen verwikkeld raakt, wordt Sidi gewond aan zijn linkerbeen. Het is meteen het einde van zijn loopbaan als gevechtspiloot. Zijn vader, een belangrijk industrieel, probeert via tussenkomsten van enkele senatoren zijn zoon herstelverlof te laten genieten in Nederland. In de briefwisseling schrijft hij dat hij al twee zonen heeft verloren, beiden als militair piloot, en dat zijn derde zoon, Maurice, invalide is geworden. Tevergeefs. Het is een tragisch verhaal, dat me doet denken aan de Amerikaanse film Saving Private Ryan. Maurice zou trouwens later aan zijn verwondingen overlijden."

"Na de oorlog vestigt Charles zich als garagehouder in Antwerpen. Als hij 35 is komt hij om bij een vliegtuigcrash. Tijdens een luchtdoop, kort na het opstijgen vanop het vliegveld van Deurne, stort zijn toestel neer in de velden van Mortsel. Geen 'happy end' dus voor het gezin Ciselet. Zij verloren hun vier zonen, allemaal piloot, op jonge leeftijd."

Dit verhaal zal samen met enkele andere verhalen worden opgenomen in een boek dat door door de Hovese Heemkundige Kring De Markgraaf eind september wordt uitgegeven.

Aantal gesneuvelden aan het front: tien Hovenaars.

Aantal gesneuvelde burgers: In Hove zelf sneuvelde niemand.

Schade: Er was schade aan de klokkentoren van de Sint-Laurentiuskerk, de graanmolen en het kasteeltje Hoveberg.

Ludwig Van Gelder

Foto GvA (boven): Monument

MEER OVER De Grote Oorlog