Afvallen met een glutenvrij dieet? Onzin!

Afvallen met een glutenvrij dieet? Onzin!

Food

Afvallen met een glutenvrij dieet? Onzin!

Print

Ga je gezonder door het leven als je glutenvrij eet? En kan het je helpen om die overtollige kilo's kwijt te spelen? "Neen", zegt specialist Philippe Alliet. "Er is geen enkel bewijs dat glutenvrij eten enig voordeel oplevert voor niet-coeliakiepatiënten. Gluten zijn niet ongezond. Door de hype is er in wetenschappelijke kringen wel interesse gegroeid voor het fenomeen." Maar dat je gezonder leeft, of zelfs afvalt met een glutenvrij dieet is onzin.

"Sommige mensen beweren namelijk dat ze zich wel beter voelen met een glutenvrij dieet", weet Philippe Alliet. "Er zou een link kunnen zijn met het prikkelbare darmsyndroom: bij die aandoening zijn fermenteerbare suikers verantwoordelijk voor darmklachten. Door glutenvrij te eten, ga je die suikers ook automatisch minder tot je nemen. Dat kan verklaren waarom sommige mensen zonder coeliakie zich beter voelen met glutenvrije voeding. Maar over deze hypothese is er nog geen eensgezindheid."

"Ik raad voor kinderen af om zonder correcte diagnose een glutenarm dieet zomaar eens 'te proberen'. Dat bemoeilijkt de diagnose. Glutenvrij eten is echt niet simpel. De hype heeft wel een voordeel: producenten ruiken geld en brengen steeds meer producten op de markt. Dat maakt het makkelijker voor wie glutenvrij moet eten."

Diëtiste Greet Smets zoekt een verklaring voor de 'glutenvrij is gezond'-hype: "Glutenvrije producten zijn soms van biologische aard of kunnen vrij zijn van genetisch gemodifieerde organismen en zijn meestal te koop in een bio- of natuurwinkel. Het geeft daarom de indruk dat die producten gezonder zijn, of sterker, dat ze bijdragen aan gewichtsverlies. Een mens kán zonder gluten, maar personen die op eigen houtje zo'n dieet volgen, schrappen vaak ongewild verkeerde of te veel producten. Zo ontstaan op lange termijn tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Afwisselen - een periode glutenvrij eten, en dan weer niet - heeft geen zin: dat biedt geen enkele meerwaarde.

"We richten ons tot mensen met een intolerantie of allergie", zegt Katrien, winkeleigenares van de glutenvrije supermarkt Senza in Houthalen. "Maar we krijgen geregeld mensen over de vloer die advies hebben gekregen van een zogenaamde voedingsconsulent. Ze worden zonder medisch attest op een glutenvrij dieet gezet: eentje waarvan de lijst met toegelaten voedingsmiddelen soms zelfs onjuist is. Wij vinden die hype geen goed teken. En geloof me: je valt er niet door af. Omdat ons dochtertje glutenintolerant is, eten we thuis allemaal glutenvrij. Bij ons is niemand vermagerd (lacht)."

Sjiek / Het Belang van Limburg / Photo News

NIET TE MISSEN