Justitie kan Belgische nationaliteit Belkacem niet afpakken

Justitie kan de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem, het gezicht van Sharia4Belgium, niet afpakken. Dat bevestigt het Antwerpse parket-generaal donderdag in Het Nieuwsblad en De Standaard.

ikerremans

Fouad Belkacem schopte de voorbije jaren flink wat keet, onder meer via haatvideo's tegen niet-moslims en door zich zwaar beledigend uit te laten over de dood van politica Marie-Rose Morel. Toen hij in enkele ­videoboodschappen het slaan van een agente verheerlijkte en ook nog leek op te roepen tot geweld, laaiden de gemoederen zo hoog op dat de politieke wereld eiste dat Justitie de ­Sharia4Belgium-woordvoerder zijn Belgisch paspoort zou afnemen. Hij heeft immers ook nog de Marokkaanse nationaliteit.

Maar dat lukt dus niet, bevestigt het Antwerpse parket-generaal dat de vraag tot nationaliteitsontneming onderzocht. Het moest daarmee wachten tot de veroordeling van Belkacem wegens het aanzetten tot haat en geweld definitief vaststond. En dat is intussen het geval: Cassatie bevestigde enkele weken geleden zijn veroordeling tot achttien maanden cel en een geldboete van 550 euro in beroep.

De ontneming van de Belgische nationaliteit kan volgens advocaat-generaal Ben Zajtmann, woordvoerder van het Antwerpse parket-generaal, enkel in het geval van zeer ernstige feiten, gekoppeld aan een zware veroordeling. "De huidige straf die hij opgelegd kreeg, is onvoldoende gebleken om de procedure tot het ontnemen van de Belgische nationaliteit op te starten."

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER