1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Essense bakker maakt speculaas voor Obama

Bakker Ronny Demedts uit Essen mag een speculaas bakken voor president Obama. De speculaas wordt 150 centimeter groot en toont de hele persoon van de president. Bakker Ronny hoopt de speculaas zelf te mogen overhandigen.

Tilborghs Margo

Bakker Ronny Demedts uit Essen is een gelukkig man. Radio 1 contacteerde hem voor het programma Braakland. “We zochten een geschenk voor president Obama dat op ambachtelijke wijze werd gemaakt en kwamen zo bij bakker Demedts in Essen uit. We volgen enerzijds de bakker en anderzijds de houtbewerker die de mal voor de speculaas zal maken”, zegt Marijn Trio van Radio 1.

“Het is de bedoeling om de speculaas tot bij Obama te krijgen. Het zou natuurlijk fijn zijn mocht de bakker de speculaas zelf kunnen overhandigen, maar we moeten realistisch zijn: die kans is heel klein.”

Het ontwerp met de beeltenis van Obama wordt uitgesneden in beukenhout. Ambachtsman Willy Van Oers (64), eveneens uit Essen, zal de mal nauwgezet, centimeter per centimeter, uitkappen. “De moeilijkheid ligt in de herkenbaarheid van het gezicht”, zegt Van Oers. “Het is een grote uitdaging en ik zal blij zijn wanneer de mal wordt goedgekeurd. Ik ga er toch wel twee tot drie weken zoet mee zijn. De knepen van het vak leerde ik toen ik werkzaam was als houtsnijder bij meubelfabriek Theuns.”

Bakker Ronny Demedts heeft er enkele slapeloze nachten opzitten. “Ik denk dan na over de voorbereiding, want er komt toch heel wat bij kijken. Het is ook een hele eer dat ik dit mag maken. Het moet dus goed zijn, want mijn internationale reputatie staat op het spel.”

Lees het volledige artikel in uw krant.

MaTi

Vastgoed

Jobs in de regio