1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Frans zat zelfs aan het front in geldnood

In Hulshout zijn niet zoveel oorlogsverhalen te rapen omdat de Duitsers de gemeente links lieten liggen maar amateurhistoricus Jef Verhaegen heeft toch enkele brieven van soldaat Frans De Cleyn kunnen inzien.

van thielen ilse

“Frans werd in 1894 geboren in Westmeerbeek. Hij had ook nog een broer Jef maar Frans was de oudste. De oom van Frans was trouwens burgemeester en zijn vader gemeentesecretaris. Hij was ook een kozijn van Vital Celen, waarnaar het plein hier in Hulshout genoemd is. Frans was net afgestudeerd aan het klein seminarie van Hoogstraten toen de Eerst Wereldoorlog uitbrak. Hij meldt zich als vrijwilliger aan bij het Belgische leger en treedt daar in dienst in september 1914”, vertelt Verhaegen.

“Maar na zijn opleiding wordt hij afgekeurd voor de frontdienst. Hij had een zwakke borst en belandt op het bureau van de compagnie. En dat lezen we ook in zijn brieven die hij naar huis schreef. Daarin doet hij zijn beklag. In elke brief lezen we ook dat hij in geldnood zat want Frans was een levensgenieter. De brief was gericht aan een kennis in Nederland, zo konden ze gesmokkeld worden.”

In totaal heeft Verhaegen vier brieven van Frans kunnen lezen. “In de eerste brief gaat het over het geld dat hij nog steeds niet ontvangen heeft. Hij vraagt dan ook om opnieuw twintig frank op te sturen omdat hij ‘op ’t strooi’ zit.” 17 dagen later schrijft hij zijn volgende brief. “Daarin laat hij weten dat hij heel blij is om iets van het thuisfront te horen. Maar hij meldt ook nog eens dat het geld nog altijd niet toegekomen is. Aan Vital Celen schrijft hij een brief om te vertellen hoe alleen hij zich voelt als alle mannen weg zijn naar het front en welke miserie het was. Zo spreekt hij over 50 centen voor 20 slechte sigaretten.”

In 1916 wordt Frans toch toegelaten tot de gevechtseenheid. “De briefwisseling houdt dan ook op. Mogelijk is dat de oorzaak”, zegt Verhaegen. “Hij vecht mee in het eindoffensief en raakt in 1918 in Moorslede gekwetst maar herstelt goed in het ziekenhuis. Hij wordt na de oorlog onder andere nog sergeant boekhouder in een militair hospitaal. Nadien krijgt de familie te horen dat hij nog voor 1000 frank schulden had van tijdens de oorlog. Wat nog maar eens bewijst dat hij een levensgenieter was. Zijn schoonzus geeft hem gelijk dat hij soms plezier maakte.” Frans overleefde dus de oorlog. “Maar in 1925 komt hij om het leven bij een motorongeluk.”

Ilse Van Thielen

Foto GvA (boven): Frans De Cleyn

Foto GvA: Frans De Cleyn met medesoldaten

Foto GvA: Frans De Cleyn

Foto GvA: Overlijdensbericht Frans De Cleyn

Vastgoed

Jobs in de regio