1 / 3

Edelman André slaat op de vlucht

De 61-jarige Willy De Jonghe was jaren lang gekazerneerd in Brasschaat. Hij ging vijf jaar geleden als kolonel met pensioen. Nu de herdenking van Wereldoorlog I nadert, raakt de man meer en meer gefascineerd door de Groote Oorlog. Zo stootte hij op het verhaal van André della Faille de Leverghem die geboren werd in 1887 op het kasteel De Mick in Maria-ter-Heide als enige zoon van het gezin.

Jan Brys

"André huwde in juni 1913 met een Franse dame, ongeveer een jaar voor het uitbreken van de oorlog", zo opent Willy het verhaal. "Bij het uitbreken van de oorlog bood de man zich aan als vrijwilliger, hij was reverve-officier, maar het is onduidelijk hoe hij dat is geworden. Later ging hij immers naar de officierenschool. Maar goed, in augustus werd zijn eerste dochter Béatrice geboren. Een maand later raakte André gekwetst in Melde bij Gent. Hij werd afgevoerd naar het militair hospitaal in Antwerpen, dat nog in Belgische handen was. Daar contacteerde hij zijn vader die hem kwam ophalen. Samen vluchtten ze naar Bergen-op-Zoom in Nederland. De grens met Nederland was duidelijk een kaas met gaten. Maar onze adellijk duo kende waarschijnlijk de juiste weg", vervolgt De Jonghe.

"In november 1914 kwam André dan in de Belgische officierenschool in Gaillon in Frankrijk terecht. Daar volgde hij een opleiding. We weten niet hoe hij daar is geraakt. Wel weten we dat zijn tweede dochter Aude in november 1915 is geboren. De echtgenote van André, Marguerite woonde toen in Parijs. Tijdens zijn verloven in Frankrijk trok André naar haar. In 1916 kwam hij achter het front terecht en in juni 1917 werd hij voor de tweede keer geblesseerd. Hij herstelde en in september werd zijn zoon Arnould geboren. In februari van het jaar 1918 werd André ziek, hij trok naar Parijs, maar toen de stad door de Dikke Bertha's werd beschoten, trok het hele gezin naar Tours, waar zijn schoonouders vandaan kwamen."

Einde maart was André helemaal hersteld en goed voor de dienst aan het front. Hij sneuvelde op 23 oktober 1918, op 45 kilometer van de plaats waar hij een eerste keer geblesseerd raakte. Hij werd begraven in Hansbeke op het militair kerkhof, maar werd nadien overgebracht naar de kapel onder de kerk in Maria-ter-Heide. Toen zijn vrouw overleed, werd zij op het kerkhof in Maria-ter-Heide begraven. Zijn naam werd bij op het graf gezet, maar hij ligt daar dus niet. Opmerkelijk is ook dat zijn zoon Arnould in oktober 1944 sneuvelde in het Noord-Afrikaanse Dar-Es-Salaam.

Aantal gesneuvelden aan het front: er sneuvelden 33 gesneuvelde Brasschatenaren aan het front

Aantal gesneuvelde burgers: over het aantal doden bij bombardementen is niets geweten

Schade: Er gingen 116 woningen tegen de vlakte, deze lagen allemaal in de buurt van het Fort van Brasschaat

Jan Brys

Foto GvA (boven): André della Faille de Leverghem

Foto GvA: Portret André della Faille de Leverghem

Foto GvA: Grafsteen André della Faille de Leverghem

MEER OVER Brasschaat

Nu in het nieuws