Jean-Jacques De Gucht op Vlaamse lijst Open Vld

Jean-Jacques De Gucht staat bij de komende verkiezingen op de Vlaamse lijst. Dat laat hij dinsdagavond weten. Toen de strijd om het lijsttrekkerschap in Oost-Vlaanderen werd beslist in het voordeel van Mathias De Clercq, zag het er nochtans naar uit dat De Gucht voor de Kamerlijst zou kiezen.

jrosquin

Jean-Jacques De Gucht en Mathias De Clercq hadden beiden graag de lijst voor het Vlaams parlement in Oost-Vlaanderen getrokken. Het Oost-Vlaamse partijbestuur hield uiteindelijk een stemming en daaruit kwam De Clercq als winnaar.

Daarna zag het er lange tijd naar uit dat De Gucht voor de derde plaats op de Kamerlijst zou kiezen, maar dat zou betekenen dat de volledige topdrie - naast De Gucht ook Alexander De Croo en Carina Van Cauter - uit Zuid-Oost-Vlaanderen kwam.

De Gucht laat nu weten toch voor de Vlaamse lijst te kiezen. "Ik heb gekozen voor het niveau waar ik de partij het meest van dienst kan zijn", zegt hij aan Belga. "De afgelopen jaren heb ik mijn uiterste best gedaan in het Vlaams parlement."

Ethische thema's

De Aalstenaar is in de huidige legislatuur ook gemeenschapssenator. Hij erkent dat hij het spijtig vindt de ethische thema's, die op het federale beleidsniveau behandeld worden, achter te moeten laten: "Het is geen geheim dat mijn passie en engagement sinds het begin van mijn politieke loopbaan bij de ethische thematiek ligt", stelt hij. "Maar het is niet omdat ik op het Vlaamse niveau opkom dat ik mij in deze debatten niet langer zal laten horen. Ook op het Vlaamse niveau kan ik mij blijven inzetten voor betere palliatieve zorgen."

De derde plaats op de Kamerlijst gaat nu wellicht naar een kandidaat uit het Gentse.

Archiefbeeld Geert De Rycke

MEER OVER Jean-Jacques De Gucht