Winterweer houdt Oost- en Centraal-Europa in zijn greep

Koning winter heeft maandag in delen van Oostenrijk weer voor zware problemen gezorgd. In de deelstaten Stiermarken en Karinthië zitten volgens de energieleveranciers 17.000 gezinnen zonder stroom.

fvranckx

Tonnen sneeuw en ijs zorgen steeds weer voor bomen die op elektriciteitsleidingen omvallen. Het extreme weer bemoeilijkt dan weer alle herstelwerkzaamheden. In Karinthië zijn bovendien veel straten afgesloten wegens lawinegevaar. De toestand herstellen lijkt een beetje op sisyfusarbeid, aldus een plaatselijke woordvoerder.

Beterschap is nog niet meteen in zicht. In Zuid-Oostenrijk was de voorbije dagen meters dikke sneeuw gevallen. Tijdens het weekend ging de neerslag geleidelijk aan over in regen.

Het kleine Slovenië is bijzonder hard getroffen. Koudedoden, geen stroom en ondergesneeuwde wegen. Een "natuurramp van grotere omvang", noemde minister van Defensie Roman Jakic het maandag na een crisiszitting in Ljubljana. Een zware sneeuw- en ijsstorm was in het weekeinde al over het kleine EU-land geraasd. Rond de 115.000 gezinnen zitten nog zonder stroom.

De winter houdt ook Polen en de Baltische Republieken stevig in zijn greep. In Oost-Polen waren een twintigtal dorpen na zware sneeuwval van de buitenwereld afgesneden. In het district Hrubieszow is er geen doorkomen aan op een vijfde van alle wegen, aldus de nieuwszender TVN 24. In heel het land zijn sinds het begin van het jaar 46 mensen doodgevroren.

In Letland moesten alleen al in januari 150 mensen wegens bevriezings- of onderkoelingsverschijnselen klinisch behandeld worden, meldt het persagentschap Leta.

In buurland Estland bleef een 33-jarige man met zijn auto acht kilometer van de badplaats Haapsalu op de Oostzee in het ijs steken. Hij kon door de gealarmeerde politie met sneeuwscooters bevrijd worden.

Belga

MEER OVER Letland