Bart De Wever krijgt carte blanche

Een onafhankelijk Vlaanderen blijft het ultieme doel van de N-VA. Maar eerst wordt gestreefd naar confederalisme. Dat programmapunt is gisteren massaal definitief goedgekeurd op een ideologisch congres in Antwerpen.

dvansant

Wat een confederaal model inhoudt, wisten we al langer: twee autonome deelstaten met Brussel als tweetalige hoofdstad. De strategie om die stap te realiseren is gisteren echter niet duidelijk geworden.

Partijvoorzitter Bart De Wever zei zondag wel dat er geen verandering, en dus ook geen vooruitgang, kan komen zonder dat confederaal model. Maar betekent dat ook dat de N-VA na de verkiezingen van 25 mei onmiddellijk voor een tweederdemeerderheid gaat, dus met de PS? Of wil de N-VA de formatie niet blokkeren met een communautaire discussie en gaat zij direct voor een sociaaleconomische herstelregering?

Op die vragen kwam geen antwoord. Net zo min als over de ambities van partijvoorzitter Bart De Wever.

Hebben we dan niets nieuws geleerd op het congres? Toch wel.

Zo was het zeer opvallend dat de zaal waar de commissievergadering over de sociaaleconomische thema’s handelde, soms beter gevuld was dan die waar het over confederalisme ging. Dat was bij de oude Volksunie vroeger helemaal anders.

Dat Voka en andere werkgeversorganisaties vandaag meer heil verwachten van de N-VA dan van de Open Vld, mag na dit weekend geen verrassing meer zijn. Steun voor ondernemen en werken is voor de partij een prominent speerpunt. Voor de helft van de achterban is het economische even belangrijk, zo niet belangrijker dan het institutionele. Dat kan gevolgen hebben na de verkiezingen.

Nog opmerkelijker is het gemak waarmee bijna alle door de partijtop voorgestelde resoluties werden goedgekeurd op het congres.

Daaruit kunnen we afleiden dat de strategie die de partijleiding voor de komende maanden uittekent, weinig tegenstand zal krijgen van de basis. Het vertrouwen in het politieke vernuft van Bart De Wever is immens. Wat hij beslist – bijvoorbeeld regeringsdeelname of niet – zal worden uitgevoerd. De Wever krijgt carte blanche van zijn mensen, dat is duidelijk.

PAUL GEUDENS

MEER OVER Bart De Wever