Kostbaar interieur Handelsbeurs verdwenen

Waardevolle historische stukken uit de Handels- en Schippersbeurs zijn verdwenen. De stad stelde vastgoedontwikkelaar Mopro Invest in gebreke, en wil haar partner in het project nu ook voor de rechter dagen.

De Handels- en Schippersbeurs staan als sinds 2000 te wachten op renovatie en een nieuwe exploitant. Om de waardevolle stukken in het beschermde pand te beschermen tegen koude en vocht, werden ze in een nabijgelegen depot ondergebracht. Na controle door de dienst Erfgoed van de Vlaamse overheid blijkt nu dat er waardevolle stukken zijn verdwenen. Het gaat onder meer om meubels, vilten wandbekleding en landkaarten.

"Begin deze week hebben we Mopro Invest, die verantwoordelijk zijn voor het beheer van het interieur, in gebreke gesteld", zegt Herman Boumans van AG Vespa. "Aangezien er geen reactie kwam, zullen we nu gerechtelijke stappen nemen."

De stad Antwerpen zal een klacht indienen bij het parket. Dat bevestigt ook schepen van Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA).

Het is de tweede keer dat Mopro Invest door de stad Antwerpen in gebreke wordt gesteld. De eerste keer eind 2012, toen bleek dat ze hun investeringen niet rond kregen voor de renovatie van Handelsbeurs, Schippersbeurs en het nabijgelegen Hotek van de Werve. Vorig jaar ging het schepencollege toch weer in zee met Mopro Invest. De bouwvergunningsaanvraag, die half november 2013 klaar had moeten zijn, is evenwel nog niet ingediend.

Lees meer in de weekendkrant, Editie Stad.

WD, RUAE

Archieffoto BHUL

Nu in het nieuws