"Ik moest mijn kind in Leuven begraven"

Ik moest mijn kind in Leuven begraven

"Ik moest mijn kind in Leuven begraven"

Print
Mechelen - Gemeenteraadslid Farid Bennasser (sp.a) houdt een emotioneel pleidooi voor een moslimperk op de stedelijke begraafplaats van Mechelen. "Vier jaar geleden moest ik mijn kind in Leuven begraven. Dat wil ik geen tweede keer meemaken", zegt hij.

Mechelen viert dit jaar 50 jaar diversiteit. Zolang is het ondertussen geleden dat de eerste Mechelaar van Marokkaanse origine in de stad arriveerde. "Maar wat gaan we dit jaar precies vieren? Hoe een gemeenschap geïntegreerd is, of grijpen we dit moment aan om enkele vastgeroeste vormen van uitsluiting in de maatschappij weg te werken", vraagt Bennasser zich af.

De huisarts woonde lange tijd in Tienen, maar in 2001 vestigde hij zich met zijn praktijk in Mechelen. "Vier jaar geleden hebben wij een kindje verloren. Het was te vroeg geboren. Ik moest mijn kind in Leuven begraven omdat het in Mechelen niet kon. Nochtans woon en werk ik hier wel, ben ik een brave burger en betaal ik netjes mijn belastingen", vertelt Bennasser. De wens voor een begraafplaats voor moslims gaat in de Dijlestad al enkele jaren mee, maar het dossier ligt politiek duidelijk gevoelig.

Het ziet er niet naar uit dat Mechelen snel werk zal maken van een apart perk voor moslimgelovigen. "Na de dood is iedereen gelijk. Wij wensen voor niemand een voorkeursbehandeling", reageert eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), die bevoegd is voor begraafplaatsen.

Lees het artikel in de weekendkrant van Gazet van Mechelen

SVH

Foto Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio