Griep doet stilaan intrede

Print

Griep doet stilaan intrede

Het griepseizoen is deze winter later gestart. Vorige week werden 5 gevallen genoteerd door het griep-surveillancesysteem, "wat betekent dat er al wat griep in het land is", zegt viroloog en griepcommissaris Marc Van Ranst vrijdag. Hij verwacht de piek van de jaarlijkse griepepidemie eind januari.

Momenteel is er nog geen sprake van een epidemie. Zo is er bijvoorbeeld nog geen effect voor de scholen. Maar de griep zakt wel stilaan af naar België. "In Spanje zit de epidemie op zijn piek, in Frankrijk begint die", aldus Van Ranst (foto). "Het zal bij ons nog even duren, maar de griep is wel al in het land." Het "prille begin", klinkt het.Van Ranst verwacht voor de komende week "een lichte verhoging". De piek komt 4 tot 5 weken nadat de eerste gevallen gesignaleerd zijn, dus de griepcommissaris verwacht "eind februari" de piek. De griepperiode duurt meestal zo'n tien weken, al kan dat dit jaar mogelijk korter zijn. Als de griep later komt, is de griepperiode meestal korter. Volgens Van Ranst is de situatie dit jaar gelijkaardig aan 2012.

De epidemische drempel is dus nog niet overschreden, maar die maatstaf is volgens de viroloog wel eerder "artificieel". "Bij de overschreiding van de drempel is er eigenlijk al een epidemie, met 5 à 10 procent van de gevallen achter de rug."

Archieffoto's
BELGA

Nu in het nieuws