Bijna miljard smartphones verkocht in 2013

Bijna miljard smartphones verkocht in 2013

Bijna miljard smartphones verkocht in 2013

Print
De smartphone wint nog altijd flink terrein. Wereldwijd zijn er vorig jaar 998 miljoen verkocht, 44 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Canalys.

Vier op de vijf waren smartphones die vorig jaar werden verkocht, waren voorzien van Android, het besturingssysteem van Google. Het marktaandeel van het Apple-besturingssysteem iOS zakte van 20 naar 15 procent, ondanks een toename van het aantal verkochte iPhones.

Windows Phone van Microsoft was het snelst groeiende mobiele besturingssysteem, en heeft dat van Blackberry afgelost als het op twee na meest gebruikte. Het marktaandeel nam met een vol procentpunt toe tot 3 procent.

Samsung blijft met afstand de grootste leverancier van smartphones. Het marktaandeel van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf nam verder toe van 30 naar 32 procent. Apple staat nog altijd op de tweede plaats. Ver daarachter nam het Chinese Huawei de derde plaats over van Lenovo.

Canalys verwacht dat door de woensdag aangekondigde overname van Motorola door Lenovo de concurrentie heviger zal worden. Het Chinese technologieconcern profiteert niet alleen van de schaalvoordelen die de transactie oplevert, maar krijgt ook makkelijker toegang tot de Amerikaanse en Europese markt, stelt het onderzoeksbureau.

Archiefbeeld AFP

Nu in het nieuws