Anciaux vraagt en krijgt commissiedebat over kernwapens in België

Sp.a-fractieleider Bert Anciaux heeft donderdag verkregen dat er een grondig debat komt in de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken en Defensie over de kernwapens in ons land. Aanleiding was een motie die Anciaux had ingediend na een vraag aan Defensieminister Pieter De Crem. Volgens de sp.a'er is het een primeur in de Senaat dat een lid van de meerderheid een motie indient.

fvranckx

In de motie vroeg Anciaux aan de regering om zich tegen de modernisering van de tactische kernwapens uit te spreken en om binnen de Navo onverwijld de onderhandelingen te starten over de afstoting van de Belgische kerntaken. Een eventuele vervanger van de F-16 mag ook geen nucleaire taak hebben.

Anciaux verdedigde zijn motie binnen de toegestane tijd, maar hij kreeg enkel volle steun van Benoît Hellings (Ecolo) en Philippe Moureaux (PS) in eigen naam.

Zijn fractieleider Philippe Mahoux drong net als zijn cdH- en N-VA-collega, Francis Delpérée en Huub Broers aan op een grondig debat over de kwestie.

Armand De Decker (MR) verdedigde dan weer de plaatsing van kernwapens in ons land en vroeg een grondig debat in commissie in plaats van een stemming over de "simplistische" motie van Anciaux.

Belga, Archieffoto PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER