Angry Birds aangevallen door hackers

Rovio, de ontwikkelaar van het razend populaire spelletje Angry Birds, geeft toe dat hun site gehackt is. De hackers plaatsten het logo van de Amerikaanse spionagedienst NSA op het hoofd van één van de Angry Birds met daaronder de titel 'Spying Birds'. De hack kwam er als reactie op het nieuws dat Rovia klanteninformatie aan de NSA zou hebben doorgespeeld.

tmas

De ontwikkelaar reageerde op het nieuws door te verklaren dat zij nooit hebben samengewerkt met de spionagedienst. "De schending van de website was in enkele minuten ontdekt en onmiddellijk aangepast", zegt Saara Bergstrom, marketingmanager van Rovio. "De gegevens van de gebruikers waren ten alle tijden veilig", voegt Bergstrom eraan toe.

Uit een rapport van de Britse tegenhanger van de NSA, GCHQ, blijkt dat gebruikersinformatie kan worden opgepikt vanuit een Android-telefoon waarop het spel geïnstalleerd is. Het gaat over informatie zoals leeftijd, geslacht, locatie en of de gebruiker op het moment naar muziek luistert of een gesprek aan het voeren is. Het rapport dateert van 2012.

Het offensief op de spelletjesontwikkelaar toont gelijkenissen met een aanval op de New York Times van vorig jaar. De SEA, een groep die de Syrische president Bashar al-Assad steunt, eiste een gelijkaardige aanval op de website van de NYT op vorig jaar in augustus. Het is nog onduidelijk of het om dezelfde groepering gaat.

BeGa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER