Bourgeois begraaft Congoboot definitief

In ongezouten bewoordingen heeft Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) duidelijk gemaakt dat een berging van de gezonken Congoboot Charlesville voor hem uitgesloten is. Dat antwoordde hij aan volksvertegenwoordiger Wim Wienen (VB) uit Hoboken.

jatimmermans

De Charlesville zonk midden vorig jaar in Poolse wateren na vruchteloze pogingen vanuit Vlaanderen om het schip te redden. Eind vorig jaar lanceerde professor Eric Van Hooydonk nog een voorstel om het wrak te bergen en in Antwerpen op te stellen. Minister Bourgeois lijkt nu definitief af te rekenen met die plannen. Alleen al de berging kan tot 22 miljoen euro kosten, vreest hij.

"Zelfs als het geborgen wordt en ons gratis zou worden aangeboden, lijkt het me onmogelijk het wrak naar Antwerpen te brengen. Wat als dit wrak tijdens de sleep in de Schelde zinkt? Ik wil dit risico niet lopen", zegt de minister. En hoe is de staat van het schip nu? Wat rest er nog? En een 'superstarmuseum'? "Een idee, geen onderbouwd plan", sneert de minister die ook uitdrukkelijk stelt geen contact meer gezocht te hebben met Watererfgoed Vlaanderen.

"Denigrerend", meent Wienen. "Ik betreur dit."

PVB

Archiefbeeld Alexander De Vriese

MEER OVER Geert Bourgeois