Tien keer minder Vlamingen ontdoopt

Tien keer minder Vlamingen ontdoopt

Tien keer minder Vlamingen ontdoopt

Print
Vorig jaar hebben 608 Vlamingen zich uit het doopregister laten schrappen. Dat zijn er tien keer minder dan in 2010, het jaar dat de affaire Roger Vangheluwe losbarstte. In Antwerpen is de daling het grootst. "De leegloop is duidelijk gestopt", zegt Olivier Lins van het bisdom Antwerpen.

De meeste schrappingen uit het doopregister werden vorig jaar in het aartsbisdom Mechelen- Brussel (177) geregistreerd, gevolgd door Gent en Antwerpen. In Antwerpen is de daling het grootst: van 2136 naar 132 ontdopingen. Ook de ontdopingen in het bisdom Brugge - waar Vangheluwe tot in 2010 bisschop was - dalen fors: van 1001 in 2010, naar 78 in 2013. Laatste in de rij is het bisdom Hasselt met 62 ontdopingen.

"Nog maar heel weinig mensen laten zich schrappen uit het register vanwege het misbruik. binnen de Kerk", zegt Lins. "Ze doen dat eerder omdat ze niet meer geloven en vroeger uit verplichting en routine zijn gedoopt."

Opvallend: zowat alle bisdommen halen de nieuwe paus Franciscus aan als een belangrijke reden voor de terugval van het aantal ontdopingen. "Hij heeft een zekere authenticiteit teruggebracht binnen de Kerk die veel mensen aanspreekt", zegt Jeroen Moens van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

WB

Archiefbeeld EPA

MEEST RECENT