Communautaire rel rond Standardaanvaller Ezekiel

Communautaire rel rond Standardaanvaller Ezekiel

Communautaire rel rond Standardaanvaller Ezekiel

Print
Imoh Ezekiel kan zijn dromen voor het WK in Brazilië voorlopig opbergen. De Standardaanvaller diende een aanvraag in tot naturalisatie, maar hij voldoet niet aan de voorwaarden om Belg te worden.

Bij de politici aan Franstalige kant gaan intussen stemmen op om de regels dan maar aan te passen, maar er kwam dinsdag meteen sterke tegenkanting van alle Vlaamse partijen. De wet voorziet een binnenwegje speciaal voor buitenlanders die buitengewone verdiensten hebben bewezen op het wetenschappelijk, sportief of sociocultureel vlak.

Probleem is echter dat de betrokkene een vast verblijf in België moet kunnen bewijzen. En dat kan de Nigeriaan Imoh Ezekiel niet. Volgens de Franse socialisten en christendemocraten gaat het om een fout in de wet, die moet worden rechtgezet.

Het cdH heeft al een voorstel tot aanpassing ingediend in de Kamer. In zijn voorstel wordt de voorwaarde van een vast verblijf vervangen door de vereiste van de hoofdverblijfplaats in België. In dat geval zou Ezekiel, die sinds 2012 in ons land voetbalt, wél Belg kunnen worden.

Maar CD&V, N-VA en Open Vld zien een aanpassing van de wet niet zitten. "Wil hij niet makkelijker in Engeland gaan spelen?", klinkt het ook. "Iedereen gelijk voor de wet", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

Oppositiepartij N-VA zit op dezelfde lijn. "De voorwaarde is een vast verblijf, dat gaan we nu toch niet aanpassen à la tête du client?", stelt Theo Francken.

Foto Belga

Meer voetbalnieuws