Winants en Delmulle willen Brussels procureur-generaal worden

Winants en Delmulle willen Brussels procureur-generaal worden

Winants en Delmulle willen Brussels procureur-generaal worden

Print
Alain Winants (foto), de huidige baas van de staatsveiligheid, en Johan Delmulle, huidig federaal procureur, zijn kandidaat-procureur-generaal in Brussel. Dat raakte zopas bekend. Het wordt een titanengevecht tussen twee topfiguren uit het openbaar ministerie.

Eerder al waren Kathleen Desaegher en Thiery Freyne kandidaat om de huidige Franstalige procureur-generaal Lucien Nouwynck op te volgen. Die moet worden opgevolgd door een Nederlandstalige omdat de Brusselse procureur door de zesde staatshervorming altijd een Franstalige is geworden. Dat is Jean-Marc Meilleur, de voormalige perswoordvoerder van het Brusselse parket.

Op 1 april 2014 treedt de nieuwe Brusselse procureur-generaal aan. De Hoge Raad voor Justitie die de kandidaten moest voordragen deed dat niet. Freyne was immers nog maar pas benoemd tot procureur van het nieuwe gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde en Desaegher werd niet voorgedragen.

Dus kwam er een nieuwe selectieronde en die leverde twee andere kandidaten op. Alain Winants, sinds jaar en dag lid van het Brusselse parket-generaal en nu op het einde van zijn mandaat als grote baas van de staatsveiligheid en van liberale signatuur enerzijds, en federaal procureur Johan Delmulle, huidig federaal procureur en van christendemocratische signatuur anderzijds, blijven nu als twee kandidaten over. De Hoge Raad moet nu hieruit kiezen.

JDW

Foto Photo News

MEEST RECENT