Rechtbank bekijkt donderdag overname Antwerp Ship Repair

Rechtbank bekijkt donderdag overname Antwerp Ship Repair

Rechtbank bekijkt donderdag overname Antwerp Ship Repair

Print
De Antwerpse rechtbank van koophandel zal zich donderdag buigen over een tweede overnameprocedure voor de failliete scheepshersteller Antwerp Ship Repair. Dat wordt vernomen bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Zowel het bedrijvenconsortium Antwerp Dry Docks als de Italiaanse groep Palumbo zijn kandidaat, nadat het hof van beroep een eerdere toewijzing aan Antwerp Dry Docks ongedaan had gemaakt.

Palumbo deed vorige vrijdag een nieuw bod op Antwerp Ship Repair, waarbij het opnieuw 60 over te nemen arbeidsplaatsen en een hoog overnamebedrag (3,6 miljoen euro) vooropstelde. Dat bod werd door de curatoren maandag afgewezen nadat het Antwerpse havenbedrijf had geoordeeld dat de concessie met Antwerp Ship Repair werd beëindigd, waardoor opstallen (gebouwen op de concessiegrond) naar het Havenbedrijf overgaan.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, dat al een nieuwe, voorwaardelijke concessieovereenkomst heeft met Antwerp Dry Docks, houdt in haar schrijven voorlopig aan die piste vast. Een bod op de opstallen door derden zoals Palumbo zou volgens het Havenbedrijf "geen voorwerp" hebben, omdat de curatele geen bevoegdheid over concessiegrond of opstal heeft.

Volgens de raadsman van Palumbo, dat bij haar bod blijft en dezelfde concessievoorwaarden wil volgen als Antwerp Dry Docks, kunnen beide partijen even snel aan de slag en motiveert het Havenbedrijf niet waarom het voor Antwerp Dry Docks kiest. Volgens hem zou een objectieve aanbesteding soelaas bieden.

Vakbond BBTK noemt de houding van het havenbedrijf chantage naar de curatoren toe. Die laatsten stellen dat ze de beslissing namen "na analyse van de feiten met inachtname van alle mogelijke elementen van tel", aldus Gerda Lange. Bij het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen klinkt het dat het dossier donderdag wordt ingeleid en dat de kwestie daar bekeken zal worden "met kennis van zaken en met alle elementen die er toe doen".

Archieffoto JVDP