Huurder Den Beiaard wordt gedagvaard

Huurder Den Beiaard wordt gedagvaard

Huurder Den Beiaard wordt gedagvaard

Print
Turnhout - Den Beiaard in Turnhout gaat zeker niet open met Joost D.H. als huurder. Zowel voor de rechtbank van koophandel als de vrederechter lopen er dagvaardingen. Mogelijk volgt er ook nog een klacht bij de onderzoeksrechter.

Den Beiaard sloot in 2013 de deuren. Na 48 jaar besloot de toenmalige uitbaatster Pim Van der Laan er een punt achter te zetten. Eind vorig jaar sloot brouwerij Keersmaekers, die het pand van de stad huurt, een contract met de Nederlander Joost D.H. Hij zou er een broodjeszaak beginnen. De werken aan het pand startten snel, maar ondertussen is er heel wat fout gelopen.

Verschillende bedrijven uit Turnhout en omliggende gemeenten wachten nog altijd op hun centen. Een sanitairbedrijf wacht op 5.000 euro. Een bouwbedrijf op 8.000 euro. Een verfwinkel op 1.000 euro. Het zijn er maar drie van een langere reeks. De gedupeerden hebben nagenoeg alle hoop opgegeven om nog iets van hun centen te zien. "We hebben voor onze cliënt al een dagvaarding ingesteld bij de rechtbank van koophandel", zegt advocaat Tom Stappers. De zaak staat gepland voor begin februari.

Vrederechter

Maar niet alleen de gedupeerde (bouw)bedrijven ondernemen stappen. Ook brouwerij Keersmaekers heeft bij de Vrederechter in Turnhout een procedure opgestart om het huurcontract te laten verbreken en de man eventueel te laten 'uitdrijven'. Daarnaast overwegen nog eens drie gedupeerden om een officiële klacht in te dienen bij de onderzoeksrechter wegens oplichting, valsheid in geschrifte en het misbruik van vertrouwen.

Het stadsbestuur bemoeit zich voorlopig niet met de zaak. Zij verhuren aan Keersmaekers en het is die brouwerij die een onderhuurder moet zoeken. "Het enige wat we kunnen zeggen is dat er voor elke horecazaak die opent een dossier wordt opgesteld. Dat dossier is geenszins in orde. Van een opening kan pas sprake zijn als dat dossier volledig in orde is", aldus burgemeester Eric Vos (T.I.M.).

Nederland

Joost D.H., die officieel staat ingeschreven in Turnhout met zijn bedrijf B.V.P. Timmerwerken en JBG Investments, was gisterenavond ook het onderwerp in het televisieprogramma Opgelicht?! op Nederland 1. Ondergetekende was daar als journalist voor uw krant ook te gast. Blijkbaar zou de man ook in Nederland gezocht worden voor allerlei oplichtingspraktijken. "Zo kocht hij in december 2012 twee huizen in Hoek van Holland, maar betaalde hij geen cent", zegt een redactrice bij Opgelicht?!.

"Later deed hij hetzelfde met een woning waarvoor hij wel een koopcontract ondertekende bij een makelaar, maar nooit met geld over de brug kwam. In de tussentijd 'verkocht' hij het wel aan een werknemer van hem. Ook met de aankoop van voertuigen is er wel eens iets fout gelopen. Hij is ook ooit veroordeeld tot een boete van 192.000 euro omdat hij 10.000 vierkante meter houten vloeren had besteld, maar - uiteraard - nooit betaalde. Hij heeft in Nederland ook al drie faillissementen op zijn naam staan."

VTT

Foto Jef Matthee

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio