Drie kandidaten voor Antwerpse rechtbank, één voor Limburgse

Drie kandidaten voor Antwerpse rechtbank, één voor Limburgse

Drie kandidaten voor Antwerpse rechtbank, één voor Limburgse

Print
Er zijn drie kandidaten om de nieuwe rechtbank van de provincie Antwerpen te leiden en slechts één om Limburg te leiden.

Zoals geweten wordt het aantal gerechtelijke arrondissementen op 1 april herleid van 27 naar 12. Ze vallen in principe samen met een provincie. In Antwerpen fuseren de drie bestaande arrondissementen (Antwerpen, Mechelen en Turnhout) tot één arrondissement, dat tevens het grootste van het land wordt. In Limburg fuseren de twee bestaande arrondissementen (Hasselt en Tongeren) tot één. Tot 23 januari mocht men zich kandidaat stellen voor die functies.

Voor Antwerpen zijn er drie kandidaten:

* Bart Willocx (44), de huidige voorzitter van de rechtbank van Mechelen. Hij begon zijn carrière als advocaat op het kantoor van Marcel Storme, werd in 1995 stagiair in Dendermonde en in 2001 rechter in Mechelen, waar hij ook voorzitter was van de probatiecommissie. Nu is hij rechtbankvoorzitter in Mechelen.

* Paul Van Santvliet (48) begon zijn stage op het parket van Antwerpen, waar hij in 2000 rechter werd en in 2004 onderzoeksrechter. Hij leidde de Antwerpse probatiecommissie sinds 2012 en is ondervoorzitter van de Belgische vereniging van onderzoeksrechters. Sinds 2011 is hij voorzitter van de BIM-Commissie, de commissie die de bijzondere inlichtingenmethoden van de staatsveiligheid controleert.

* Rob Hobin (52) is sinds 2009 raadsheer bij het Hof van Beroep in Antwerpen, gespecialiseerd in contracten- en verzekeringsrecht. Hij begon zijn juridische carrière in 1986 als advocaat bij de Antwerpse balie, stapte even over naar de Nationale Arbeidsraad en werd weer advocaat in Antwerpen. In 2000 werd hij toegevoegd rechter voor Mechelen, waar hij datzelfde jaar nog onderzoeksrechter werd.

Opmerkelijk is dat de huidige Antwerpse rechtbankvoorzitter Jacques Mahieu geen kandidaat is. Hij besloot dat an de audit van de Hoge Raad voor Justitie.

Lees ook: De gevolgen van de audit over de Antwerpse rechtbank

In Limburg is er slechts één kandidaat om de nieuwe rechtbank te leiden: Tony Heeren (58), huidig rechtbankvoorzitter in Hasselt. Hij was tussen 1981 en 1982 advocaat in Hasselt. Tussen 1995 en 2007 was hij onderzoeksrechter in Hasselt en sinds 2007 is hij daar voorzitter. Hij geeft les aan de Genkse politieschool, is sinds 2006 lid van de Adviesraad voor de Magistratuur en hij was tussen 2010 en 2012 voorzitter van de Conferentie van Nederlandstalige Rechtbankvoorzitters.

JDW

Archiefbeeld GDR

.

Nu in het nieuws