The Pirate Bay niet langer geblokkeerd in Nederland

The Pirate Bay niet langer geblokkeerd in Nederland

The Pirate Bay niet langer geblokkeerd in Nederland

Print
De Nederlandse internetproviders Ziggo en XS4All moeten de toegang tot de populaire downloadsite The Pirate Bay niet langer blokkeren. Dat heeft het gerechtshof van Den Haag in hoger beroep beslist, zo schreef de Nederlandse krant NRC Handelsblad.

Enkele jaren geleden stapte de Nederlandse Stichting Brein naar de rechter met de vraag om Nederlandse internetproviders te verplichten om de toegang tot de torrentwebsite The Pirate Bay te blokkeren. De rechter gaf de stichting in 2012 gelijk.

Uit een onderzoek van de Universiteit Amsterdam bleek dat de blokkade nauwelijks effect had op het aantal illegale downloads in Nederland. De studie was voor de internetproviders de trigger om opnieuw naar de rechter te stappen en hoger beroep aan te tekenen.

De rechter besliste dinsdag dat de blokkade van The Pirate Bay zinloos is omdat mensen ze weten te omzeilen of gewoon uitwijken naar andere websites. Volgens de rechter is er daarom onvoldoende aanleiding om het grondrecht van vrijheid van ondernemerschap van de providers aan te tasten. Abonnees van Ziggo en XS4All kunnen binnenkort weer zonder problemen de website bezoeken.

KPN, UPC, Tele2 en T-Mobile wachten de uitspraak van hun eigen rechtszaak nog af om de blokkade ongedaan te maken. In Nederland is het niet verboden om te downloaden van sites als Bittorrent en The Pirate Bay. Het uploaden van materiaal naar zo'n sites wordt wel als illegaal beschouwd.

JaVL

Foto The Pirate Bay

Nu in het nieuws