Vakbonden dreigen donderdag met prikacties

Print
Boom - ACOD, VSOA en ACV stellen nog bereid te zijn tot overleg in het kader van de besparingsmaatregelen door het college voorgesteld. "Een aanvaardbaar compromis zal een geplande prikactie, nu donderdag, zeker overbodig maken".
Over het toepassen van een 38-urenweek, effectief werken ipv. 36 uur, gaan de vakbonden en hun leden akkoord. Het voorstel, de zaterdagvergoeding aan 100% te betalen ipv dubbel zoals in het verleden, wordt door de vakbonden teruggefloten. Ze willen 150 % zaterdagvergoeding voor iedereen of een inlevering van 50%. "Het voorstel van de gemeente om wie meer dan dertig dagen verlof had terug te plooien naar dertig hebben we inmiddels onderhandeld op 31 dagen", zegt Christel De Coninck, voorzitter van het OCMW en schepen voor personeel voor beide besturen. "Wij willen niet weten van een inlevering op deze verlofdagen", zeggen de vakbonden. Verder eisen ze ook het behouden van de sluiting tussen Kerstmis en nieuwjaar. Inmiddels hebben de vakbonden nog een eis toegevoegd. Ze willen een verhoging van de maaltijdcheques van 3,5 euro naar 6 euro voor het personeel van het woon- en zorgcentrum.

Christel De Coninck zegt dat de maatregelen kaderen in de meerjarenplanning om werkzekerheid te garanderen en de bestaande basisdienstverlening te verzekeren. "Wij proberen hierdoor naakte ontslagen te vermijden, wat andere gemeenten niet hebben gedaan. Ik wil de onderhandelingen verder alle kansen geven. Ik hoop dat we ons snel kunnen focussen op onze kerntaak: ten dienste staan van de Bomenaar."

Jan BOEY
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio